Høyre gjør et brakvalg i Oslo og blir største parti. Selv om Fremskrittspartiet går kraftig tilbake, blir det fortsatt borgerlig styre i hovedstaden.

Da 97,9 prosent av stemmene var talt opp, hadde Høyre fått 36,3 prosent av stemmene. Det er en framgang på 11 prosent og sikrer partiet 22 plasser i bystyret, seks flere enn i den foregående perioden.

Frp mister derimot 5 mandater og sitter igjen med fire plasser. 7,3 prosent stemte på partiet, som innebærer en tilnærmet halvering av oppslutningen. Selv om Venstre faller 0,9 prosentpoeng, er de nå større enn Frp og får en oppslutning på 7,8 prosent. De beholder dermed sine 5 bystyreseter.

Kristelig Folkeparti mister ett av sine to mandater og 0,6 prosentpoeng av stemmene. Partiet ender på 2,5 prosent.

Det eneste partiet i bystyret med mindre oppslutning er nykommerne i Miljøpartiet De Grønne. 2,2 prosent var nok til å sikre én plass. Det er like mye som Rødt måtte avgi, og partiet sitter igjen med to mandater for sine 3,4 prosent av stemmene.

Arbeiderpartiet er suverent størst i den røde fløyen, og går fram 3,4 prosentpoeng til 33,2 prosent. Det betyr 20 mandater, 2 flere enn de fikk ved valget for fire år siden. SV mister derimot to av sine seks plasser i bystyret, og faller 4,4 prosentpoeng til 6,1 prosent.

Dersom det var stortingsvalg, ville Høyre ha vunnet tre nye mandater og Venstre ett, mens Fremskrittspartiet ville ha mistet to, SV og Kristelig Folkeparti ett hver.

Mandatfordeling i et tenkt stortingsvalg: Ap 6, SV 1 (-1), V 2 (+1), H 7 (+3), Frp 1 (-2), KrF 0 (-1).

Les også: Stoltenberg: - Klokken tikker


<b>Ingen kjente blokker ville fått flertall på Stortinget</b>

Kristin Halvorsen setter sluttstrek
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.