Dersom årets fylkestingsvalg hadde vært stortingsvalg, ville de rødgrønne ha mistet flertallet. Men hva som ville ha blitt utfallet på borgerlig side, er uklart.

Da 95 prosent av stemmene i fylkestingsvalget var opptelt, fortalte prognosen at SV ville ligge an til å miste 4 av sine 11 mandater dersom det var stortingsvalg, mens Arbeiderpartiet ville miste 2 av sine 64. Senterpartiet ville tape ett mandat, og dermed ville de rødgrønne partiene samlet ha stoppet på 81 stortingsmandater.

Høyre gjør sitt nest beste valg siden 1945. Bare lokalvalget i 1979 er noe bedre. Partiet ligger ifølge prognosen for et tenkt stortingsvalg an til å vinne 19 mandater og komme inn med 49.

Halvert
Fremskrittspartiet ville fått mer enn halvert antall representanter, fra dagens 41 til 20.

Med KrF på ti og Venstre på ni mandater, ville de borgerlige partiene til sammen ha fått 88 representanter.

Men ingen av dagens kjente blokker ville gitt flertall. Høyre og Fremskrittspartiet ville fått 69 mandater på Stortinget, det samme som en konstellasjon med Høyre, KrF og Venstre.

Mandatfordeling: Ap 63 (-1), SV 7 (-4), Sp 11, H 49 (+19), Frp 20 (-21), KrF 10, V 9 (+7).

Ikke evig
Utviklingen med at flere velgere samler seg om de to største partiene Høyre og Arbeiderpartiet vil ikke vare evig. Småpartienes rolle kan bli aktualisert, tror norske valgforskere.

– Småpartiene har slitt i en del år nå, men det kan endre seg. Det har vi sett før, sier valgforsker Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo til Nationen.

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU er enig.

– De som tror at alle kommer til å samles i to partier, tar feil. Slik har det sett ut også før, men så har plutselig bildet snudd dramatisk, og så er norsk politikk plutselig et troll med mange hoder igjen, sier Jenssen.

De historiske konfliktlinjene i norsk politikk ligger fortsatt fast, mener han.

Han tror dessuten at konsentrasjonen rundt Arbeiderpartiet og Høyre snart kommer til å snu.

Nye konfliktsaker
– Fortsetter Ap og Høyre med å vokse fram mot 2013, er det ikke lenge før vi får en ny strid om EU, for eksempel. Det vil i så fall aktualisere mange av konfliktlinjene til fordel for sentrumspartiene generelt og i særlig grad Senterpartiet. I tillegg er det flere spørsmål i tiden framover som kan løfte de andre småpartiene og vektlegge andre konfliktlinjer enn i dag, sier Jenssen.

For eksempel kan Kristelig Folkeparti vinne en del på debatter knyttet til spørsmål om bioteknologi. Sosialistisk Venstreparti og Venstre kan komme til å løfte seg på miljøsaken, tror han.

Les også: Stoltenberg: - Klokken tikker


<b>Frp halvert i Oslo </b>

Kristin Halvorsen setter sluttstrek
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.