Gates er på et kort Norgesbesøk hvor han blant annet møtte Norges nye statsminister. Etter møtet uttrykte begge tilfredshet med samarbeidet som allerede har vart i flere år mellom Norge og Bill og Melinda Gates-stiftelsen.

– De gjør et imponerende arbeid med vaksineprogrammet og helseprogrammet. Vi fortsetter dette samarbeidet i årene som kommer, sa Erna Solberg etter møtet.

Les også: Bill Gates på vei til Norge for å snakke med Erna Solberg

Imponert
Gates på sin side framhevet at Norge er det landet som gir mest til u-hjelp og et land han trekker fram i andre sammenhenger.

– Vi traff hverandre før valget. Det er godt å være her igjen, sa Gates til pressekorpset på utsiden.

– Særlig er jeg glad for den norske regjerings støtte til vaksineprogrammet Gavi, støtte til bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria, og til arbeidet med å sette inn det siste støtet for å utrydde polio, sa Gates videre.

På spørsmål om han er lettet over at Solberg-regjeringen viderefører forpliktelsene fra den forrige regjeringen, svarer Gates:

– Jeg er imponert. Jeg er glad for å se styrken av partnerskapet.

10 milliarder dollar
Filantropen Bill Gates mener at å bruke 10 milliarder dollar fra det norske oljefondet vil ha en omfattende utviklingseffekt i lavinntektsland.

– Det er ikke en stor andel av fondet deres, men vil være viktig i de aktuelle landene, sa Gates på et frokostseminar fredag.

Han trekker spesielt fram å bruke mer penger på investeringer i lavinntektsland.

– Det betyr i praksis det meste av Afrika sør for Sahara, samt en del land i Asia. Her er risikoen og det medfølgende avkastningskravet så høyt at mange infrastrukturprosjekter ikke blir satt i gang. Det skaper reelle begrensninger for utviklingen.

Del av plattform
Men Gates' forslag om milliarder fra oljefondet til investeringer ble ikke diskutert på møtet med statsminister Solberg.

– Nei, vi hadde så mye å snakke om, sier Gates, som legger til:

– Dette kan ikke erstatte nødhjelp, men det er interessant å se på om dette kan føre til at økonomien i Afrika vokser enda raskere.

Å bruke deler av oljefondet på investeringer i utviklingsland er en del av regjeringens plattform, ifølge statsminister Solberg, som understreker at investeringene skal gi avkastning.

– Vi mener investeringer både i selskaper, og også kanskje i infrastruktur, kan gi like god avkastning som investeringer andre steder, sier Solberg.

Dobler bidraget
GAVI-alliansen er en viktig del av samarbeidet mellom Norge og Bill & Melinda Gates Foundation. Alliansen arbeider for økt adgang til vaksiner i fattige land. Gates fryktet ifølge Dagens Næringsliv at den nye regjeringen ville kutte i bidraget.

Men Solberg-regjeringen viderefører altså planene fra de rødgrønne og forplikter seg til å doble Norges bidrag til GAVI mellom 2011 og 2015, fra 500 millioner til en milliard årlig.

Norge øker også bidraget til å utrydde polio og bidrar med ytterligere 190 millioner kroner via GAVI i 2014. Disse pengene kommer i tillegg til årlige milliarden. Det øker Norges totale bidrag til utryddelse av polio til 240 millioner kroner.

Les også: Bill Gates på vei til Norge for å snakke med Erna Solberg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.