Det var en offensiv nærings- og handelsminster som møtte ledelsen i Innovasjon Norge, GIEK og Eksportfinans for å få deres syn på situasjonen i norsk eksportindustri.

Nå er planen at partene skal komme med innspill til Trond Giske, med konkrete forslag til hva som kan gjøres. Rammebetingelser, finansieringsordninger og tolkninger av internasjonalt regelverk er blant tingene som skal gjennomgåes.

Og Giske gjør som den amerikanske investorlegenden Warren Buffett gjorde da finanskrisen herjet som verst, han siterer hockeystjernen Wayne Gretzky. Mens Buffett brukte Gretzky for å beskrive sin investeringsstrategi, bruker Giske ham for å beskrive ambisjonsnivået til hans nye departement:

Les også: - Vær grådig når andre frykter

- Jeg sier som Wayne Gretzky; vi må være der pucken kommer til å være, ikke der pucken er. Vi må være der markedene kommer i 2012 og 2013, sier han.

Ikke bare bom stopp
Verfts- og leverandørindustrien kommer til å rammes hardt i tiden fremover. Man kan ennå ikke lese krisen i regnskapene til denne industrien, da ordrebøkene var stappfulle på vei inn i krisen.

- Men nå er det ikke bare bom stopp, det er også overkapasitet. Spørsmålet er hvordan Norge skal klare seg i den dalen vi er inne i, før oppgangen kommer igjen, sier han.

Giske ønsker ikke å spå når oppgangen kommer, men sier at det kan hende den ikke kommer før i 2013.

- Hvordan skal vi klare å beholde viktige kompetansemiljøer i den overgangen, det er det viktige her, sier han.

Redder bare de som reddes kan
Giske er rask med å understreke at regjeringen ikke kan hindre oppsigelser, og at den heller ikke skal redde arbeidsplasser som likevel ikke er levedyktige. Det skal utelukkende satses på de bedriftene som kan komme styrket ut av krisen ved å bli enda mer konkurransedyktige gjennom omstilling.

- Vi har viktige konkurransevilkår å ta vare på. Økonomisk politikk, finanspolitikk, valutakurs og rentenivå er avgjørende. Dette er ikke tiltak for å bevare arbeidsplasser som likevel må ut, dette er tiltak for å skape de arbeidsplassene som kan møte en oppgangskonjunktur som kommer, sier han.

Bjerke må forstå
I forrige uke gikk DnB Nor-sjef ut og avblåste finanskrisen etter at han la frem resultatene for tredje kvartal.

Han fikk kraftig kritikk fra LO-sjef Roar Flåthen i helgen, som mener at Bjerke har brukt finanskrisen som en unnskyldning til å skru opp lånebetingelsene til næringslivet.

- Jeg skjønner det Rune Bjerke sier om den generelle økonomien. Men krisen har ikke engang kommet til eksportbedriftene. Det er viktig at Rune Bjerke skjønner at vi må holde krisebevisstheten oppe. Hvis den økonomiske politikken stilles inn på at krisen er over vil disse bransjene rammes dobbelt. Da er det ikke bare tørke i de internasjonale markedene som rammer dem, men kronekurs og rentenivå også.

På vei inn i tunnelen
- Selv om Norge har klart seg enormt bra gjennom finanskrisen, og enkelte bransjer ser lys i tunnelen, er denne bransjen på vei inn i tunnelen. Men det viktige er likevel at det er en tunnel, ikke en gruve. Det er lys i enden, legger han til.

Statsminister Jens Stoltenbergs mål er at Norge skal komme ut av finanskrisen med den laveste arbeidsledigheten i Europa.

- Det kommer vi ikke til å klare hvis ikke denne bransjen også gjør jobben, sier Giske.

Les også: Fikk hjemmelekse av næringsministeren
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.