Fornyingsminister Rigmor Aasrud flytter tilbake til sitt kontor i R5-bygget allerede på onsdag, etter at bygget ble frigitt av politiet mandag.

Bygningen i Akersgata, som fikk begrensede skader i forrige ukes bombeattentat, huser i alt seks departementer og 1.200 kontorplasser. Flesteparten av de andre ansatte i R5 vil flytte tilbake etterhvert.

Det er ikke tilfelle for 2.000 andre regjeringsansatte som jobbet i de mest utsatte bygningene. Statsbygg har satt sammen en liste på 6.000 aktuelle kontorplasser i både offentlige og private bygg. Fornyings-, administrasjons, og kirkedepartementet (FAD), som har ansvar for regjeringsbyggene, skal snart bestemme seg. Løsningene vurderes etter flere kriterier, som sikkerhet og beliggenhet. Statsbygg sier de helst skal ligge 10-20 minutters gange fra regjeringskvartalet og romme minst 100 arbeidsplasser.

Men uansett synes det sikkert at mange av de ansatte vil jobbe der i minst ett til to år. Statsbygg sier nemlig tirsdag at det vil ta minst ett til to år å rehabilitere regjeringskvartalet. Det bekrefter kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh overfor DN.no etter at Statsbygg i en pressemelding sier at det ønsker å inngå leiekontrakter på ett til to år.

- Det er en risiko for det, absolutt, sier hun.

Fortsatt etterforskning
Statsbygg utelukker ikke at rehabiliteringen kan ta enda lenger tid, og presiserer at leieavtalene må inngås med "mulighet for forlengelse på samme vilkår og med rett til oppsigelse for leietaker".

- Nå er det jo et skadeområde, og hvis vi skal rehabilitere så vil det også bli en byggeplass.

Njaa Rygh understreker at Statsbygg ikke ennå har oversikt over hvor omfattende skadene er. Teamet som arbeider i det avsperrede området fortsatt ikke har kunnet ta seg inn i de to mest skadde bygningene, Høyblokken og R4, fordi politietterforskningen fortsatt pågår. Disse huser henholdsvis Statsministerens kontor og Justisdepartementet, og Olje- og energidepartementet og Nærings- og handelsdepartementet.

Flytter til Forsvarsdepartementet
Tirsdag melder NTB at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og hans kontor flytter midlertidig til Forsvarsdepartementets lokaler ved Akershus festning. Statsministerens kontor flyttes til Forsvarsdepartementets lokaler av praktiske så vel som sikkerhetsmessige hensyn. Flyttingen vil skje så raskt det lar seg gjøre.

Koordineringen av regjeringens arbeid, inkludert regjeringskonferansene, vil fremover skje på Akershus festning, ifølge NTB.

Skadet regjeringsbygg klart for bruk denne uken

Trenger 2.000 nye kontorplasser i sentrum (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.