Regjeringsbygget R5, som ligger i Akersgata og huser seks departementer, vil kunne tas i bruk allerede i løpet av denne uken, får DN.no opplyst av Statsbygg mandag.

Det vil frigi vel 1.200 kontorplasser og gjøre det mulig for mange av de om lag 2.000 regjeringsansatte som er blitt omplassert i midlertidige lokaler andre steder i Oslo å komme tilbake til regjeringskvartalet.

- R5 er frigitt av politiet, og det er i en slik stand at det kan tas i bruk. Jeg ville tro at R5 vil kunne være operativt relativt snart, i løpet av denne uken kanskje. Fysisk vil jeg tro at det er fullt mulig, sier kommunikasjonsdirektør i Stasbygg Hege Njaa Rygh.



R5s inngangsparti ble rammet noe hardere enn resten av bygget, men ellers er det etter alt å dømme bare snakk om knuste vinduer. Mandag er det ikke lenger en del av det avsperrede området rundt åstedet.

Det er imidlertid ikke nødvendigvis disse departementenes ansatte som vil få plass der med det første.

- Det vil kanskje vurderes som mer hensiktsmessig at andre flytter inn på midlertidig basis, nettopp fordi bygget er så sentralt, sier Njaa Rygh, som understreker at beslutningen tilfaller regjeringen.

Kan kjøpe bærbare PCer
- Det er ikke automatisk at alle ansatte går rett tilbake til sine kontorer, bekrefter departementsråd Ingelin Killengreen i FAD overfor DN.no.

- Vi vurderer nå fortløpende hvordan den tilbakeflyttingen skal være og hvordan vi skal foreta prioriteringer. Det standpunktet er ikke tatt, sier hun og legger til at kriteriene vil være behov for å jobbe sentralt, sikkerhetsaspekt, og kvaliteten av løsningen de forskjellige ansatte har nå.

Foreløpig holder statministerens stab til til statsministreboligen, Finansdepartementet i Skatteetaten og Justisdepartementet på Politihøgskolen.

Les også: Slik styrte toltenberg Norge etter terroren

Ifølge Killengreen har regjeringen kontroll på sine servere og ingen data er tapt. Utfordringen på mandag har vært å fungere uten stasjonære pc-er. Dette er løses enten ved at Departementenes Servicesenter leverer bærbare PCer eller at departementene går til innkjøp av slike der det er nødvendig.

Sikringsarbeid prioritet nr. 1
Når det gjelder de andre byggene sier Statsbyggs Njaa Rygh at deler av Y-blokken, der Kunnskapsdepartementet holder til, ser ”OK” ut. Men det er ikke gjort noen vurdering av når man kan ta bygget i bruk igjen.

I de mest skadde bygningene, R4 (Olje- og energidepartementet og Nærings- og handelsdepartementet) og Høyblokken (Statsministerens kontor og Justisdepartementet), har det ikke engang vært mulig for Statsbygg å ta seg inn for å vurdere omfanget av skadene.

- Vi har ikke vært inne i grunnmuren eller noen ting. Det er rene sikringstiltak nå, og vi vurderer bygningene nærmest rent visuelt, sier Njaa Rygh, og understreker at det er helt umulig å si om noen av bygningene er så hardt skadde at de må rives.

- Det blir ren spekulasjon. Det er overhodet ikke vurdert.

Stasbygg fikk fra søndag kveld adgang til det avsperrede området i regjeringskvartalet, der syv-åtte medarbeidere i første omgang har én prioritet: Vurdere sikringstiltak av bygningene.

- Det er et skadested som vi må sørge for ikke skader flere. Dette viser seg å være temmelig komplisert og risikofylt, sier Njaa Rygh.

- Er det fare for for nedfallsskader, er det vann, strøm, ting som er farlige? Det er ikke mulig å konkludere totalt, men det er mange ting som vi må gå forsiktig frem med.

Sikkerhetsnett
En mulighet for Høyblokken og R4 er å dekke fasadene med ”en duk, et sikkerhetsnett”, uten at hun kan si når dette kan komme på plass eller når politiet er ferdig med sin etterforskning og bevissikring.

Først når sikringstiltakene er bestemt og satt i verk, kan fase to av Statsbyggs arbeid, opprydningen, begynne.

Psykisk påkjenning
Njaa Rygh sier også at Statsbygg er veldig oppmerksomme på påkjenningen det kan representere å jobbe i det raserte området, og er klare til å tilby også psykologisk støtte til sine medarbeidere.

- Dette er et område som er som en krigssone. Derfor må vi ivareta sikkerheten rent fysisk men også inntrykkene man kan få. Det er en potensiell belastning for de som jobber der rent psykisk.

Syv personer er bekreftet omkommet etter bombeangrepet, mange er skadet og et ukjent antall personer er fortsatt meldt savnet.

Les også: Har ordnet 6000 kontorplasser på rekordtid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.