Milliardær og investor Stein Erik Hagen har brukt knappe 13 millioner kroner for å bli kvitt den sittende regjeringen. Nå vil han at Erna Solberg skal kutte i statlig byråkrati og skattene, skriver Dagens Næringsliv.

- Dette er en stor dag, sa Hagen til DN da han igår morges tok inn over seg resultatene fra valgnatta.

- Viktig
Gjennom de åtte årene Jens Stoltenbergs rødgrønne flertallsregjering har styrt Norge, har Hagen år etter år bidratt med knappe 13 millioner kroner til Høyre og Fremskrittspartiet i håp om et regjeringsskifte.

– Jeg tror det har vært helt nødvendig å bidra. Jeg er veldig glad for at så mange har kunnet bidratt med mye økonomisk støtte, både til Høyre og de andre ikke-sosialistiske partiene. Det har gjort at de har hatt ressurser til å føre en synlig valgkamp. Arbeiderpartiet har som kjent fått penger fra LO, og nettopp derfor har det vært viktig at både store og små har bidratt til denne valgseieren, sier Hagen til avisen.

Deler av Hagens bidrag i denne valgkampen har vært å finansiere helikoptertransport for Erna Solberg.

Ny politikk
Nå gleder han seg til at en ny borgerlig regjering skal gjennomføre vesentlige politiske endringer i Norge. Hagen tror man vil se en nedbygging av byråkratiet og forenkling av regelverk.

– Denne aversjonen mot alt privat som de rødgrønne har stått for, sikkert sterkt påvirket av SV, har vært til stor skade for flere sektorer. Jeg er enig med uttalelsene fra Bjørn Kjos i DN om at næringslivet som ikke er oljerelatert nærmest ligger halvdødt, sier Hagen til Dagens Næringsliv.

Hagen mener oljerikdommen har tillatt offentlig sektor og byråkratiet å svulme opp og mener det er på høy tid å snu utviklingen.

- Se på Sverige. Der er det dobbelt så mange innbyggere, men langt færre offentlig ansatte. De har en helt annen effektivitet i sitt samfunn.

Stein Erik Hagen grunnla Hakon Gruppen og Rimi Norge i 1976. Han var i flere år medeier i Ica, men solgte seg ut for 6,7 milliarder i november 2005. Han har siden ifølge Dagens Næringsliv bygd opp en komplisert selskapsstruktur for sin og familiens investeringer, der det viktigste leddet er investeringsselskapet Canica. Store deler av familieformuen på rundt 12 milliarder kroner er satset på Orkla der Hagen selv er styreleder.

Les også: <b>Slik blir Norge med Erna som sjef</b>


<b>Dette mener Spetalen er regjeringens jobb nummer én</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.