BI-professorene Leif Helland og Rune Sørensen sa i forrige uke til DN.no at norske politikere og velgere vet for lite om hva de får igjen for skattepengene.

- Det blir helt feil å si at vi ikke vet hva skattepengene går til, svarer finansminister Sigbjørn Johnsen i en epost til DN.no.

Han har det overordnede ansvaret for pengebruken, og har hatt det som finansminister i to perioder.

- Regjeringen vet hva den bevilger til, og vi ser resultatene, skriver Johnsen.

Ifølge Johnsen er blant annet dette resultater av målrettet pengebruk:

  • Aldri før har så mange blitt behandlet ved norske sykehus.
  • Vi er nå best i Europa for behandling av brystkreft, og blant de beste i verden når det gjelder behandling av tarmkreft og hjerteinfarkt.
  • Regjeringens satsing på skole har gitt gode resultater på PISA-undersøkelsen. Norske elever har framgang i lesing, regning og naturfag og Norge er nå blant de 10 blant OECD-landene.

Kjerneoppgave å sikre best mulig pengebruk
Helland og Sørensens poeng er at vi ofte, og på relativt enkelt vis, kunne testet på forhånd om bruken av offentlige midler er smart eller ikke. Trylleformelen heter "randomiserte eksperimenter", og den brukes ikke i Norge.

Les mer om dette: - Vi aner ikke hva vi bruker pengene på

Johnsen skriver at det er en kjerneoppgave for Finansdepartementet at skattepengene skal bli brukt på en best mulig måte, og at Finansdepartementet benytter mange verktøy for å sikre det.

- Vi legger stor vekt på at alle saker skal være best mulig opplyst før de fremmes, skriver finansministeren og peker på utredningsinstruksen, kvalitetssikringsregimet og økonomiregelverket som viktige virkemidler.

- Statlige tiltak evalueres også i stadig større grad, og Evalueringsportalen.no inneholder nå over 1000 eksempler på dette, skriver Johnsen.

Helland og Johnsen mener at de er et problem i Norge at man gjennomfører reformer samtidig over hele landet, men uten å ha undersøkt effektene av det man gjør først.

- Nå tror jeg ikke nødvendigvis forslaget om å teste ut tiltak i småskala før det rulles ut i hele landet løser alle utfordringer. Men det er interessant forskning, og den ønsker jeg velkommen, svarer Johnsen.



Kan alltid bli bedre
Helland og Sørensen ved BI mener at Norge ligger bak andre land i systematisk evaluering av reformer i offentlig sektor, og at det er dårlige nyheter for skattebetalerne.

Johnsen deler ikke denne oppfatningen, men er åpen for at noe kan forbedres.

- Når det er sagt så er det alltid rom for forbedringer, både med hensyn til utredning, bruk av penger og måloppnåelse, sier finansministeren.

Han viser til at Finansdepartementet blant annet satt ned en ekspertgruppe som ser nærmere på om de samfunnsøkonomiske analysene våre er gode nok. De kommer med sin innstilling allerede denne uken.

- Samtidig har vi flere mål med politikken enn å sikre effektivitet og lønnsomhet. Disse hensynene må veies opp mot andre viktige mål, som fordelig og bosetting i hele landet, skriver Johnsen til DN.no.

Les flere saker i serien "Det store pengesluket": - Vi aner ikke hva vi bruker pengene på

Overmannes av reformkåte politikere

- Vi har råd til å slenge på litt ekstra

Slik kan du kutte, Sigbjørn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.