Artikkelen er oppdatert med nye tall.

Ved stortingsvalget i 2009 ble deltakelsen på 76,4 prosent og i 2005 var deltakelsen 77,4 prosent. Valgdeltakelsen endte på 78,3 prosent i 1997 før den falt til 75,5 prosent i 2001.

80 prosent
Valgdeltakelsen ved stortingsvalgene etter krigen har stort sett ligget rundt 80 prosent med en topp i 1965 da 85,4 prosent av velgerne avga stemme. Deltakelsen falt til vel 75 prosent i 1993 og har ligget litt over eller på dette nivået siden.

En regnefeil hos Statistisk sentralbyrå (SSB) gjorde at valgdeltakelsen i Bergen og flere andre kommuner først framsto som mye lavere enn den faktisk var tirsdag morgen. SSB meldte først at valgdeltakelsen i Bergen var på 51,5 prosent. Det korrekte er 81 prosent, ifølge Bergen kommune.

Høyest i Akershus
Valgdeltakelsen ligger an til å bli høyest i Akershus med 81,5 prosent og lavest i Finnmark med 71,5 prosent. Da 99,9 prosent av stemmene var opptalt i Oslo, lå deltakelsen i hovedstaden på 79,6 prosent.

Deltakelsen på 78,0 prosent kan endre seg i dagene som kommer. Tallet er antall stemmesedler delt på antall stemmeberettigede.

Det endelige fremmøtetallet vil ikke foreligge før fylkeskommunene har kontrolltalt og innrapportert alle sine tall. Resultatet fra kontrolltellingen vil forhåpentlig bli ferdig innen utgangen av denne uken.

Les også:
Solberg: - Vi har fått et klart mandat for ny politikk
SV-veteraner mister stortingsplassen
Frp mistet flest representanter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.