En fersk rapport fra OECD viser at Norge er det landet hvor innvandringen øker mest, skriver Dagens Næringsliv.

Den permanente innvandringen til Norge økte med 15 prosent fra 2009 til 2010. I 2009 kom det 48500 innvandrere til landet, mens i 2010 kom det 55900. Tilstrømningen økte ytterligere i 2011.

Store deler av oppsvinget skyldes arbeidsinnvandrere fra østeuropeiske land som Polen, Litauen og Latvia.

Får tips
Jobbsøkende får tips fra venner og kjente om mulighetene i Norge – noe som gjør tendensen selvforsterkende, ifølge Fafo.

– Rekruttering er ofte basert på nettverk, venner og kjente. Jungeltelegrafen går, og slik får potensielle arbeidsinnvandrere vite om mulighetene i Norge. Jo større beholdning av folk fra fremmedland i Norge, jo høyere er tilbøyeligheten til at flere drar nettopp hit. Dette gir en selvforsterkende effekt, sier Jon Erik Dølvik, seniorforsker ved Fafo, til DN.

Høyest lønnsnivå

Norge har i tillegg ifølge Dølvik Europas høyeste lønnsnivå, spesielt i yrker som ikke krever store kvalifikasjoner.

Norge har 30 prosent høyere lønnsnivå enn Sverige, og 50 prosent høyere enn snittet for EU-landene.

Seniorforsker Lars Østby i SSB viser videre til at finanskrisen har ført til stor etterspørsel etter arbeidskraft i det norske arbeidsmarkedet, samtidig som vi gjennom EØS har fått tilgang på til arbeidskraft fra et veldig mye større område enn vi hadde før.

– Etter finanskrisen har det ikke vært så mange alternative land å søke jobb i, sier han til DN.

Har du tips eller innspill til gode saker om arbeidsinnvandring – om sosial dumping eller sosial jumping – ta kontakt med vår politiske avdeling

Les også: Sammenligner innvandring og pyramidespill

<b>Uten innvandring stopper befolkningsveksten om 25 til 30 år</b>


<b>Ulltveit-Moe: - Bare tull at Norge trenger innvandrere</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.