Ikke før er vi kommet ut av finanskrisen, så braker det igjen løs med enorme bonusbetalinger i finansbransjen. Det vil ikke bare andre lands myndigheter, men også vår egen finansminister, få en slutt på.

- Bonusene må være moderate, og systemet må ha incentiver som ikke inviterer til å ta for høy risiko, sa finansminister Sigbjørn Johnsen under sitt foredrag på Valutaseminaret på Lysebu torsdag.

Ikke så ille som i andre land, men...
Johnsen forteller at han venter at han snart kan legge frem forslag for å kunne hindre store bonuser i finansbransjen. Det daværende Kredittilsynet ba høsten 2008 landets største finansinstitusjoner om å redegjøre for bonusordningene som styremedlemmer og ledende ansatte har.

Bakgrunnen var at tilsynet hadde sett at insitamenter hadde vært en viktig faktor i finanskrisen i andre land.

Les: Kartlegger bonusordningene

I andre land har gjennomgangen av finansvesenet ført til at det i for eksempel England legges 50 prosent skatt på bonuser, og at president Barack Obama vil pålegge finansinstitusjoner en ekstraskatt.

- Vi er ikke på de samme nivåene når det gjelder bankbonuser her som internasjonalt, men vi må også få på plass et regelverk, sa finansministeren.

Må prestere over tid
Han mener at grunnlaget for variabel avlønning skal være basert på prestasjoner over tid, og justere for alle typer risiko.

- Det er samtidig viktig at dette regelverket ikke begrenser institusjonenes muligheter til å styrke kapitalbasen, sier sa Johnsen.

Den underliggende hensikten med dette regelverket er ifølge Johnsen å sette finansinstitusjonene i stand til å utføre sin oppgave, nemlig å støtte opp om at det blir en realøkonomisk vekst i det landet det gjelder.

Kraftige reaksjoner på bonusene
Internasjonalt har allerede millionene begynt å regne over de ansatte, og i Norge får også enkelte de gylne sjekkene.

Sjefene i Skagen Fondene får 36 millioner kroner hver, og resepsjonisten en million.

Les: - 2009 har vært et eventyr

Det amerikanske forsikringsselskapet AIG fikk onsdag mye oppmerksomhet i USA da det ble kjent at selskapet nå betaler ut 100 millioner dollar i bonuser til ansatte og tidligere ansatte.

Dette er oppsiktsvekkende fra et selskap som unngikk å gå ad undas ene og alene ved hjelp av en 180 milliarder dollars krisepakke fra amerikanske myndigheter og skattebetalere.

Les: 100 millioner dollar i AIG-bonuser

Vil ha tilbake pengene
I januar la president Barack Obama frem et forslag om hvordan banker og selskaper skal betale tilbake deler av nødhjelpen de fikk under finanskrisen.

Forslaget innebærer at USAs største banker og selskaper må betale en særskilt skatt. Dette skal bidra til å få tilbake 117 milliarder dollar av skattebetalernes penger

- Hvis selskapet kan ta seg råd til store bonuser, så kan de ta seg råd til å betale tilbake hver eneste penny til skattebetalerne, sier Obama

Les: Vil ha tilbake "hver eneste dime" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.