På kvelden mandag 27. november presenterer Terra Securites et tilbud til de fire kraftkommunene i Nordland.

De vil bli holdt skadesløse for tapet som har oppstått som følge av investeringer i den amerikanske kommuneobligasjonsporteføljen forvaltet av Citibank.

Tilbudet innebærer at Terra Securities overtar kommunenes investeringer i amerikanske kommunefondenen og bærer risikoen for dette produktet fremover. Kommunene får tilbake sine opprinnelige obligasjoner som ble stilt som sikkerhet for kommunefondsinvesteringen.

Kommunene får også tilbake de 84 millionene i kontanter de har blitt avkrevd som sikkerhet for investeringene.

I klartekst gir Terra Securities kommunene tilbud om å stille tiden tilbake til juni 2007, før de omstridte transaksjonene ble gjennomført og før bunnen falt ut av det amerikanske kredittmarkedet.

Brevet fra Kredittilsynet til Terra Securites bekrefter dette. Tilsynet skriver at tilbudet "medfører at Terra Securities ASA overtar kommunenes investeringer i Kommunefondet og bærer risikoen for dette produktet fremover"

Tirsdag 27. november avviser de fire kommunene tilbudet. De mener Terra Securitites har rundlurt dem siden 2001.

Mediene melder at ordførerne og de administrative lederne fra Rana, Hemnes, Narvik og Hattfjeldal har bestemt seg for å si nei til Terras tilbud.

Hadde kommunene istedet takket ja til tilbudet kunne etterspillet blitt et helt annet. Men kommunene ville ut av alle investeringene de hadde gjort gjennom Terra, bekrefter Narviks ordfører Karen Margrethe Kuvaas.

- Vi kan jo ikke gå på en løsning som nok ville sikre oss en liten del av det kravet vi mener vi har. For Narviks vedkommende så går det her tilbake til 2004 og for de øvrige kommunene går det her tilbake til 2001. Vi kan jo ikke gå på en løsning som sier at det bare var den siste plassseringen som utgjorde et problem.

Les mer: Narvik angrer intet

Formelt sett var investeringsavtalen med Citigroup inngått med Terra Securities og ikke de fire kommunene. Citigroup hadde gitt meglerhuset 14 dager til å forhandle frem en løsning med kommunene for å hindre at kommunenes investeringer ville gå tapt.

Les også: Terra gir kommunene 14 dager

Hadde kommunene takket ja til tilbudet, ville Terra sittet igjen med andelene i kommunefondet og ikke de fire kraftkommunene. Dette ville imidlertid mest sannsynlig ikke hindret konkursen i Terra Securities:

På kvelden tirsdag 27. november mottar nemlig Terra Securities beskjeden om at Kredittilsynet vil trekke tilbake meglerhusets konsesjon og meglerhuset begynner umiddelbart arbeidet for å bringe selskapet til skifteretten, altså slå seg selv konkurs.

Dette betyr at konkursene ville vært et faktum uavhengig av kommunenes avslag. Den store forskjellen er hvem som ville sittet med svarte-per, altså andelene i kommunefondet. De ville sannsynligvis ha endt som eiendeler i det som senere er blitt konkursboet etter Terra Securities.

Kommunene ville sannsynligvis sittet igjen med andeler i et obligasjonsfond som er mindre risikofylt. Det ville også ha forhindret det pågående tvangssalget. Kommunene kunne fortsatt tapt de investerte pengene, men de ville ikke kommet i en situasjon der de måtte kaste friske penger etter syke.

Dessuten kunne de selv ha valgt tidspunktet for å selge seg ut av fondet, hvis de ikke lenger ønsket å ta risikoen med å være med.

Nå ligger kommunenes skjebne på meglerbordet i amerikanske Citigroup, og ikke de som er valgt til å ta ansvar for kommunens økonomi. Mandag kommer sannsynligvis fasiten på hvor mye de fire nordlandskommunene har tapt i sitt forsøk på å gjøre raske penger på sine kraftinntekter.

Hva synes du om valget kommunene gjorde? Diskutér saken på DN.nos nye forum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.