LO-leder Roar Flåthen tar sikte på et moderat lønnsoppgjør når han mandag setter seg ved forhandlingsbordet sammen med Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Forhandlingene mellom hovedorganisasjonene NHO og LO starter mandag. Flåthen tror det blir et krevende tariffoppgjør.

– Det som er mest utfordrende ved dette oppgjøret er den økonomiske rammen og at vi har en tydelig lavt- og likelønnsprofil, sier Flåthen til Dagsavisen.

- Komplisert
LO vil foruten en klar lavlønnsprofil, ha en lønnsøkning som er stor nok til å sikre kjøpekraften. Samtidig ønsker Flåthen å gå inn for det han kaller «et fornuftig oppgjør».

Han har stor forståelse for at norske eksportbedrifter er rammet av krisen i Europa, og må veie dette opp mot at det går svært bra i andre bransjer.

– Vi vil ta hensyn til at det i deler av norsk næringsliv ikke går så bra. For mange er oppsigelser og nedleggelser et faktum. Den situasjonen skal vi ta med oss. Det som gjør det komplisert er at det går veldig bra i de andre bransjene, sier LO-lederen.

- Et klokt utgangspunkt
NHOs arbeidslivsdirektør Svein Oppegaard er også opptatt av hensynet til de delene av norsk næringsliv som nå sliter.

– Jeg mener Flåthen her har et klokt utgangspunkt, sier Oppegaard.

NHO mener at lønnsveksten skal være lavere enn i fjor, og at det ikke skal gis sentrale tillegg der det er lokal forhandlingsrett.

– Skal vi ta LO på ordet, så vil vi automatisk få en årslønnsvekst som sikrer kjøpekraften. Prisveksten i 2013 er nemlig anslått til 1,5 prosent, mens overhenget til 2013 vil gi en lønnsvekst på 1,25 prosent, sier Oppegaard.

Les også: Giske: - Vi kommer til å miste mange tusen arbeidsplasser


<b>OECD slakter den norske sykelønnsordningen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.