LOs representantskap vedtok igår enstemmig kravene til en ny afp-ordning. Men innad i LO er det stor uenighet om hvordan vedtaket skal tolkes, skriver Dagens Næringsliv.

Det hersket tilsynelatende ekte idyll da representantskapet i LO igår enstemmig vedtok hovedkravene foran vårens lønnsoppgjør.

Les også: LO firer ikke en tomme på AFP

– Vi skal ha en afp som er like god som nå for de som må gå av ved 62 år, sa Flåthen, som blant annet hadde statsminister Jens Stoltenberg (Ap) som tilhører.

Kan fort ryke
Men idyllen fra igår kan fort ryke når LO-toppene skal forhandle og deretter forsøke å få medlemmene til å godta et eventuelt resultat i en uravstemning.

For allerede før LO-leder Roar Flåthen har startet å forhandle er spriket stort innad på flere sentrale punkter. LO-lederen og lederen for afp-aksjonen i fagbevegelsen, klubbleder Stein Aamdal ved Aker Verdal, tolker vedtaket fra igår helt forskjellig.

* LOs hovedkrav er at en 62-åring som går av med afp, og som ikke jobber ved siden av, minst skal ha en «pensjon på dagens nivå livet ut».

Stein Aamdal mener dette kravet må gjelde alle som idag kan gå av med afp, mens Roar Flåthen sier de tar utgangspunkt i en som har 40års opptjening i folketrygden. Forskjellen er enorm. Det står ifølge DN om titusener av kroner i året for dem som har mindre enn 40 år bak seg i yrkeslivet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.