Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) står fast på at det er innenfor Statoils mandat å gå inn i oljesandprosjektet i Canada. Bellonas Frederic Hauge raser.

Torsdag var Moe i Canada for å se Statoils virksomhet i Fort McMurray i Alberta i Canada. Utvinningen av olje fra tjæresand er under voldsom kritikk fra miljøbevegelsen her hjemme, men også i Nord-Amerika og Europa – fordi den er svært energikrevende og CO2-intensiv, samtidig som lokalbefolkningen beskylder Statoil for å forurense grunnvannet.

– Med sine uttalelsene i favør av oljesandprosjektet har Ola Borten Moe gjort alvorlig skade på Norges omdømme internasjonalt og anseelse i det verdensomspennende klimaarbeidet, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Han er rystet over at Moe stiller seg side ved side med den canadiske regjeringen i kampen mot EUs drivstoffdirektiv, som stiller kvalitetskrav til drivstoff generelt og fraråder drivstoff basert på olje fra tjæresand spesielt.

Moe understreker overfor NTB at han mener Norge gjør lurt i å debattere direktivet og at det må være mulig å kritisere det.

Møtte lokalbefolkningen
Oljeministeren er opptatt av at behovet for energi i verden øker parallelt med den hurtige befolknings- og levestandardveksten, og at olje, gass og andre fossile brensler er sentrale i dekkingen av behovet i årene som kommer.

– Den canadiske oljesanden representerer en stor og sikker forekomst som det er lønnsomt å utvinne med dagens prisnivå. Det er umulig å se for seg en framtid der disse forekomstene ikke vil spille en stadig viktigere rolle, sier Ola Borten Moe ifølge den canadiske avisen The Globe and Mail.

Ola Borten Moe sier at han ikke vil legge seg opp i Statoils vurdering av hvorvidt selskapet skal engasjere seg i oljesand, men at det ligger godt innenfor det mandatet det delvis statseide selskapet har fått.

Under en lunsj på den norske ambassaden i Ottawa møtte oljeministeren lokal- og urbefolkningen i Alberta, som har vært blant Statoils sterkeste kritikere, opplyser departementet i en pressemelding.

– Shawn Atleo og andre representanter for urbefolkningen og frivillige organisasjoner tok opp mange spørsmål som er relevante for petroleumsvirksomhet i arktiske strøk. For meg var det nyttig å få høre deres inntrykk av olje- og gassvirksomheten i Canada og hvordan de påvirkes av den, sier Moe.

Tirsdag undertegnet han og Canadas minister for energi og naturressurser, Joe Oliver, en felleserklæring om energisamarbeid mellom Canada og Norge.

– Aldri hørt verre
Frederic Hauge er selv i USA og har med vantro hørt Moes uttalelser til mediene.

– Jeg har i løpet av den tiden jeg har drevet Bellona aldri hørt verre uttalelser fra en ledende, norsk politiker enn det Moe har kommet med. Den virksomheten han støtter i Canada, kommer til å medføre at flere tusen mennesker mister livet som følge av klimaforandringer. Flere millioner mennesker kommer til å bli drevet på flukt, sier Hauge.

Moe la seg for alvor ut med miljøbevegelsen da han i august varslet kamp mot organisasjonenes – blant dem Bellonas – verdensanskuelse. Statsråden etterlyste flere stemmer i samfunnsdebatten om olje og miljø.

Hauge benekter at hans voldsomme utfall mot Moe i anledning besøket i Canada er et «takk for sist».

– Nei, dette ligger på et helt annet nivå. Moe gir uttrykk for et menneskesyn som jeg skal bruke resten av livet mitt på å bekjempe, sier Hauge.

Staten kan kuppe gigantfunnet

Borten Moe ber oljeselskapene foreslå hvor de vil bore (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.