Lund venter nemlig økt etterspørsel etter ren norsk vannkraft fra EU frem mot realiseringen av lavutslippssamfunnet i 2050. Det åpner for muligheten til å produsere og eksportere kraft når etterspørselen er størst og prisene høyest - og kjøpe av overskuddet fra europeisk kraftproduksjon, som i langt mindre grad lar seg justere opp og ned på kort varsel, mener hun.

- Med riktig utbygging kan Norge bli en betydelig faktor i den utjevningen det er behov for når fornybarregimet skal innføres på kontinentet, sier administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO.

Europas kraftbatteri

Hun understreker overfor NTB at forutsetningen er at ordningen med grønne sertifikater fører til økt norsk kraftproduksjon, kombinert med robust overføringskapasitet til kontinentet. EU har pålagt alle medlemsland å øke fornybarandelen av sitt kraftforbruk. Norge og Sverige skal på sin side sammen finansiere utbyggingen av 26,4 terrawattimer innenfor støtteordningen for fornybar kraftproduksjon innen 2020.

- Særlig Tyskland skal tilføre mye mer fornybar kraft, spesielt fra sol og vind. Når det blåser mye og solen skinner, produseres det mye strøm som i praksis ikke kan lagres noe sted. Da kan vi skru av vannkraftproduksjonen vår en stund og heller bruke av dette overskuddet. Tilsvarende kan vi skru den på igjen når den tyske produksjonen ikke er stor nok, sier hun.

Oppdrag energi

Næringslivets Hovedorganisasjon holder sin årskonferanse i Operaen i Oslo onsdag, hvor nettopp energiutnyttelse og kraftproduksjon er fellesnevneren for en mengde foredrag gjennom dagen.

- Energisektoren er Norges viktigste sektor og har vært fundamentet for norsk nærings- og velstandsutvikling. Den står for rundt 30 prosent av verdiskapningen, sysselsetter rundt 300.000 arbeidstakere og utgjør 85 prosent av verdien av norsk eksport.

Lund påpeker at Norges allerede sentrale rolle som energileverandør kan styrkes ytterligere hvis myndighetene lykkes med å selge inn norsk gass som en del av EUs fremtidige energimiks. Blant innlederne onsdag er blant andre olje- og energiminister Ola Borten Moe, som har satt dette som et av sine prioriterte mål, samt generaldirektør Philipe Lowe fra EU-kommisjonen.

Les også: Rekordstor kraftproduksjon i 2012
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.