Statsminister Jens Stoltenberg er ikke overrasket over omfanget av den statsgjeldskrisen som nå skyller over EU. Tallene viste at noe måtte skje.

- Norge har dobbelt interesse av at EU står av denne krisen. Vi eier en del av gjelden gjennom statsobligasjoner, som er gjeldspapirer. Klarer ikke EU-landene å betale sin gjeld, blir vi rammet. Dessuten er EU vår viktigste handelspartner, sier statsministeren til NTB.

Han legger til at norske banker er svært solide og at det ikke er noen grunn til å spekulere i deres evne til å håndtere en dramatisk utvikling, selv om altså statsgjelden truer stadig flere banker rundt om i Europa, og debatten går om hvorvidt bankene må ta sin del av tapene når stater ikke kan innfri.

- Norge har bedre muligheter enn andre land, men det er fullt mulig å ødelegge økonomien, selv med oljeinntekter. Det er det flere eksempler på helt siden 1980-tallet. Jeg vil derfor advare mot den lettsindighet som ligger i det at mange tror lav rente og orden i økonomien kommer av seg selv. Det er feil. All rikdom må forvaltes godt, sier statsministeren.

Les også:

Slik kan krisen ramme Norge

- Spania-nedgradering ikke overraskende

- Det kan bli for mye for markedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.