Mye tyder på at vi i Norge sitter på en offentlig pensjons-atombombe, skriver Finansavisen.

Verdien av det norske Oljefondet har passert 3.700 milliarder kroner. Fondet skal finansiere fremtidige utgifter for den norske stat.

Rundt 840.000 offentlig ansatte, som alle har tjenestepensjon gjennom Statens pensjonskasse, har eller får under dagens forutsetninger en samlet pensjonsfordring på Norge på over 4.300 milliarder kroner, skriver Finansavisen.

De offentlige pensjonsforpliktelsene er ytelsesbaserte, full opptjeningstid er 30 år og utgjør 66 prosent av sluttlønnen ved full opptjeningstid.

Men Finansavisen møter motstand for sin utregning hos KLP, pensjonsforsikringsselskapet som har ansvar for brorparten av de offentlige pensjonene. Kommunikasjonsdirektør Ole Jacob Frich mener Finansavisen blant annet ikke har fått med seg at 2/3 av de offentlige pensjonene alt er finansiert i en rekke pensjonsforsikringer.

Les mer her: Pensjonen din er tryggere enn fryktet

Kraftig økning i offentlig ansatte
Siden 2005 under den rødgrønne regjeringen har antall offentlig ansatte ifølge avisen økt med rundt 110.000, tilsvarende cirka 15 prosent.

Både flere offentlige ansatte og lønnsveksten gjør at veksten i Oljefondet ikke klarer å holde tritt med den voksende fordringsmassen som offentlig ansatte har på Norge.

Høyre-leder Erna Solberg er forsiktig med å gjøre offentlige pensjoner til et valgkamptema, men sier til Finansavisen at det er et problem at ikke offentlige pensjoner ble innarbeidet i utredningen som kom fra Banklovkommisjonen denne uken.


Les også: - Oljefondet kan være tomt i 2060- Vi aner ikke hva vi bruker pengene påNorge bruker 370 milliarder på å lønne 1,3 millioner som ikke jobber


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.