Straffesaken mot de to tidligere Fast-toppene Lervik og Kanestrøm startet opp i Oslo tingrett i dag. Begge er tiltalt for regnskapsjuks og markedsmanipulasjon og risikerer seks års fengsel.

Fiktiv faktura
Aktor Aud Slettemoen fra Økokrim la frem en epostkorrespondanse på slutten av første kvartal 2007, der konsernsjef John Lervik instruerer Torbjørn Kanestrøm, som var ansvarlig for globalt salg, om å gi finansdirektøren detaljene han trengte for å fakturere den australske telegiganten Telstra for seks millioner dollar.

Dette til tross for at de to skal ha vært klar over at det ikke var inngått noen endelig avtale, men at partene fortsatt var i forhandlinger. Dette var tilsynelatende finansdirektøren ikke klar over. Utad lot Fast som om salget var gjennomført.

Når Kanestrøm sender epost til finansdirektøren med kopi til Lervik oppgir han navnet på kontaktpersonen i Telstra og to telefonnumre han kan nås på.

Vil gjøre det vanskeligere
Dette fikk Lervik til å respondere umiddelbart til Kanestrøm i en ny epost:

- Kanskje ikke oppgi telefonnummeret. Litt vanskelig å få tak i han da:-).

Dette gjorde at Kanestrøm skrev en ny, korrigerende epost til finansdirektøren, der han hevdet at telefonnumrene han akkurat hadde sendt ikke var korrekte. Han tilbød seg imidlertid å fremskaffe de riktige numrene om det ble behov.

Var riktig hele tiden
Økokrim mener det kan føre bevis for at telefonnumrene faktisk var korrekte, men at målet var å tilsløre forholdene. Aktor Aud Slettemoen viste til flere eposter fra kontaktpersonen i Telstra der hans epostsignatur viste hans kontaktdetaljer med telefonnumre uten noen endringer.

Fakturaen skal aldri ha blitt sendt til Telstra. Likevel skal fordringen ha blitt solgt til DNB Factoring. I kjølvannet utstedte Fast en kredittnota på beløpet til Telstra og kjøpte tilbake fordringen fra DNB. Slik fremsto avtalen som reell i regnskapene for første kvartal.

Les også:

Økokrim mener Fast måtte ty til plan C da både plan A og plan B gikk i vasken

BAKGRUNN: Saken som ga Fast-razzia (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.