– Norsk jordbruk er basis for vår eksistens i Norge, sier konsernsjef i Orkla, Åge Korsvold.

Han peker på at merkevarevirksomheten til Orkla i Norge er resultatet av oppkjøp av bedrifter som historisk har foredlet norske råvarer.

– Det er råvareplattformen vi har bygd foredlingsindustrien vår på. Om vi endrer på dette har vi fundamentalt endret forretningsmodellen vår, og tatt vekk grunnlaget for å være norsk. En tilpassing som fører til at vårt forretningssystem blir annerledes, er en utvikling vi ikke ønsker, sier Korsvold til Nationen.

Han sier Orkla har valgt en strategi hvor forretningsmodellen gjør at selskapet er mer dedikert til det lokale.

– Vi er norske i Norge, svenske i Sverige og finske i Finland, sier han,

Leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, sier han setter pris på uttalelsene fra Korsvold.

– Det viser at Orkla har gått inn i forutsetningene. Matindustrien sier det ikke vil være foredling av norske jordbruksprodukt i Norge om det ikke er landbruk. Derfor blir jeg også provosert over at regjeringen kobler disse to fra hverandre, særlig når næringsmiddelindustrien er den verdikjeden som er tilbake av landbasert industri i Norge, sier Bjørke.

– Vi er avhengige av å ha noen som foredler produktene våre, og de er avhengige av å ha noen som produserer råvarene. Det er en gjensidig avhengighet mellom jordbruket og Orkla, sier Bjørke.

Les også:
Barns bolig den nye spareformen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.