Tidligere partileder Stein Ørnhøi mener Sosialistisk Venstreparti må tredoble oppslutningen før det kan bli aktuelt for partiet å bli del av en regjering igjen.

Ørnhøi tar til orde for at partiet må bygge seg opp utenfor den rødgrønne alliansen.

– Jeg blir provosert når jeg hører SV-ere si at vi har oppnådd mer på åtte år i regjering enn vi gjorde de 30 foregående. Den tankegangen må vi ta et oppgjør med, sier Ørnhøi til Klassekampen.

Han mener venstreopposisjonen i Norge må gjenreises og sier det er en oppgave som ikke kan gjøres fra regjeringskontorene.

– Sitter du i regjering, sitter du i en glassklokke. Det kommer veldig langt fra hverdagspolitikken, sier Ørnhøi.

- En smertelig kjensgjerning
SV har de siste åtte årene vært for lite til å sette makt bak kravene i den rødgrønne regjeringen, mener han. Han viser til at partiet fattet en beslutning om oppslutning på 10-15 prosent da det ble aktuelt å gå i regjering.

– Men innen valget kom, var vi allerede falt ned til 8,9 prosent og var i gang med å kompromisse med Ap, sier han.

SV-ledelsen undervurderer at en tilværelse i opposisjon kan gi innflytelse, legger Ørnhøi til.

– Det er en smertelig kjensgjerning, men det partiet som kanskje har påvirket norsk politikk mest de siste 30 årene, altså Fremskrittspartiet, har aldri sittet i regjering, sier han.

Les også: Slik blir Norge med Erna som sjef
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.