Ostetoll kan føyes til listen over saker der dagens opposisjonspartier må slite for å bli enige dersom det blir regjeringsskifte til høsten.

Venstre og KrF reagerer vidt forskjellig på at Høyres landbrukspolitiske talsmann Svein Flåtten denne uken sa til Aftenposten at det verken haster eller er sikkert at Høyre vil fjerne de økte tollsatsene på utvalgte importerte oster som de rødgrønne innførte 1. januar i år.

– Det er vanskeligere å håndtere noe som allerede er innført, lød begrunnelsen.

Vil overtale
KrFs landbrukspolitiske talskvinne Rigmor Andersen Eide liker det hun hører. Hun tror det er mulig å overtale Høyre til helt å la ostetollen være i fred.

– Dette er positive signaler. KrF vil aktivt jobbe for å få Høyre til å se at ostetollen er viktig for å beskytte norske bønder som driver med melkeproduksjon, sier Andersen Eide til NTB.

Venstres nestleder Ola Elvestuen mener det motsatte.

– Det er skapt en usikkerhet. Derfor vil jeg være så tydelig jeg kan på at ostetollen på flere hundre prosent skal reverseres av en borgerlig regjering. Dette arbeidet må starte med en gang etter en valgseier, sier Elvestuen til NTB.

EU-kjeft
De to har også ulikt syn på hvor mye vekt Norge bør legge på vedtaket i EU-parlamentet torsdag, der det heter at den norske ostetollen er proteksjonistisk og må reverseres.

– Det må vi ta på alvor. Vi må ikke irritere EU, men la det være hevet over tvil at EU er vår viktigste partner, sier Elvestuen.

– Jeg tenker at dette bare er et ønske fra Danmark, Sverige og Nederland om å markere. Når det kommer til stykket, tror jeg ikke på sanksjoner mot Norge, sier Andersen Eide.

Sjeldent eksempel
Elvestuen sier at «den ensidige tollmuren på flere hundre prosent» må fjernes både av hensyn til norske bedrifter, og fordi den er usolidarisk med et Europa i krise.

Andersen Eide er ikke enig:

– Dette er et svært sjeldent eksempel på at Norge har markert seg. Dessuten ser vi at det fortsatt importeres ost fra EU, og mange oster har ennå ikke nådd taket som utløser den forhøyde tollsatsen. Så alt i alt bør alle parter leve godt med dette, sier hun.

Må se an
Flåtten har poengtert at det er helt andre prosesser som må til for å fjerne noe enn for å innføre noe. Derfor blir det ikke endringer over natten. Tvert om må Høyre se an situasjonen.

– Vi står fast på at vi ønsker å redusere tollen på ost. Men vi har også sagt at vi er et ansvarlig næringslivsparti. Å redusere satsene på en ansvarlig måte vil kunne ta noe tid, sa han i forrige uke.

Uakseptabelt
Unge Høyre-leder Paul Joacim Sandøy sa til NTB lørdag at det mest ansvarlige Høyre kan gjøre, er å holde fast på et klart budskap om at partiet straks vil gå i gang med å fjerne ostetollen etter en valgseier – fremfor å snakke om at det vil ta tid og være komplisert.

– Det er uakseptabelt at vi plutselig skal begynne å myke opp dette budskapet, sa Sandøy.

Elvestuen er enig:

– Jeg tror alle, inkludert EU, ser at det kan være praktiske utfordringer knyttet til å reversere ostetollen. Men dette handler om å slå fast at arbeidet vil starte straks vi har en ny regjering, og at det ikke er noen tvil om hva vi vil, sier han.

Les også: Ostetollen uten negativ effekt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.