Førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim planlegger sommerens strandsonerazzia, skriver Dagens Næringsliv.

- Fra i dag kan brudd på plan- og bygningsloven straffes med fengsel i inntil to år. Vi er på jakt etter én eller flere saker der vi kan få testet det nye straffenivået, sier Høviskeland til DN.

I samarbeid med lokalt politi, myndigheter og fylkesmannen skal Økokrim finkjemme strandsonen i en ikke angitt kommune.

- Vi velger ut en kommune og går systematisk til verks. Vi ser etter søknadspliktige tiltak som er bygd ulovlig, og tiltak som er bygd ut over gitte tillatelser. Dersom vi får mulighet, vil vi også lete opp såkalte «sjikanøse stengsler» og vurdere straff for overtredelse av friluftsloven, sier Høviskeland til DN.

Ikke si hvor
Han vil ikke si hvor razziaen kommer.

Målet med strandrazziaen er å statuere eksempler.

- Vi skal avdekke, etterforske og iretteføre brudd på plan- og bygningsloven. Dette er lovbrudd vi tidligere først og fremst fant på kysten av Østlandet og Sørlandet. Dessverre ser vi lovbruddene bre seg videre oppover Vestlandet og nordover, sier Høviskeland.

Førstestatsadvokaten mener kommunene må bli flinkere til å anmelde slike forhold, og han mener det er et tankekors at en 16 åring som tagger på en kommunal bygning blir politianmeldt på flekken samtidig som kommunene glatter over ulovlig bygging i strandsonen.

Les også: Vil tvangsflytte 25 hytter


"Alle" får dispensasjon til bygging i strandsonen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.