Plan- og bygningsetaten i Oslo ønsker å fjerne 25 hytter på Lindøya, Nakholmen og Bleikøya i Oslofjorden, skriver Dagens Næringsliv.

Teknologidirektør Håkon Wium Lie i Opera Software kjøpte hytte på Nakholmen for fire millioner kroner ifjor høst. Nå kan den bli revet. Hytten er foreslått fjernet og flyttet lengre inn på øya, for å gjøre strandsonen mer tilgjengelig for allmennheten.

- Det var sjokkerende. Hyttene har jo stått der lovlig siden 1920-tallet. Strandsonen er tilgjengelig slik hyttene står i dag, og bebyggelsen er en del av opplevelsen, uttrykker Lie overfor DN.

Umulig å flytte
I forslaget fra Oslo kommunes plan- og bygningsetat (PBE) heter det at hyttene skal flyttes. Lie mener det ikke er mulig å flytte hyttene, og at forslaget egentlig handler om å rive og bygge nye hytter andre steder på øyene.

Lie har ingenting imot at allmennheten skal ha tilgang til området, og har selv jobbet mot privatisering i det offentlige rom. Men han mener bestemt at hyttene ikke hindrer fremkommeligheten, da det ikke finnes noen gjerder.

- Svært brutalt
Plan- og bygningsetaten har fremmet tre alternativer, der alternativ 3 beskrives som en kompromissløsning, der hyttene reguleres til byggeområde, og et belte langs sjøen reguleres til friområde.

- Det PBE kaller et kompromiss mener vi er det mest radikale forslaget. Dette kan ikke miljøet på øyene på noen måte akseptere. Det er svært brutalt av det offentlige å tvangsrive snart 90 år gamle hytter og derigjennom frata enkeltpersoner og familier stedet de gjennom generasjoner har et nært forhold til, sier leder av fellesstyret på byøyene Oddmund Østebø.

Planforslagene skal nå behandles politisk i Oslo Kommune.

Les også: Prisrekord for mini-hytte

Knallpris for mini plankehytte

- Dette høres veldig rart ut
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.