HOLMENKOLLEN: - Fra tid til annen undres jeg over at folk har vanskelig for å lære av historien.

Finansminister Sigbjørn Johnsen er tilstede på Samfunnsøkonomens valutaseminar på Holmenkollen Park Hotell. Mens Europa fortsatt befinner seg i dyp krise har Norge spasert ut av finanskrisen uten særlige skrubbsår.

Men det rekordlave rentenivået i Europa har også Norge måttet holde renten lavere enn man ellers ville gjort. Rentefesten her hjemme har satt i gang en bølge av forbruk, låneopptak og kraftig boligprisvekst.

Håper lærdommen sitter
Sigbjørn Johsen er ikke veldig redd for en ny jappetid; han håper at folk fortsatt har konsekvensene av forrige jappetid friskt i minnet.

Les også: - Tilbake til jappetiden

- Man skal være veldig forsiktig med å spå fremtiden, men vi bør ha lært så mye at lærdommen sitter, slår Johnsen fast.

Uansett kommer JohNsen til å stramme skikkelig inn. Han mener at det er den beste hjelpen han kan gi til sentralbanksjef Øystein Olsen, som sliter med avveiingen mellom frykten for sterk krone på den ene siden og gallopperende forbruk, kredittvekst og boligpriser på den andre.

- En for stor avstand i renten i forhold til Europa kan påvirke kronen, og dermed påvirke konkurranseevnen. Det jeg er opptatt av er at vi skal gjennomføre finanspolitikken slik at vi ikke legger press på det norske rentenivået og får en særnorsk utvikling, sier han.

Tilbake til banen
- Hvordan skal myndighetene bidra til at det ikke kommer en ny jappetid?

- Vi må tilbake til fireprosentsbanen så fort som mulig, for å bygge opp under tilliten til finanspolitikken og dermed også pengepolitikken. Vi må ha ansvarlige inntektsoppgjør fremover, men samtidig følger vi med på det som skjer i boligmarkedet og finansmarkedet, sier finansministeren og understreker:

- Folk må belage seg på at renten skal opp over tid. Det er viktig at du, jeg og alle andre tar høyde for det.

Utfordringer for Norge
Han tror at rentesettingen i Europa kommer til å bli mer krevende fremover. Det skaper også utfordringer for Norge.

- Vi har for eksempel land som Storbritannia med tiltagende inflasjon, men med et behov for et fortsatt lavt rentenivå for å holde aktiviteten oppe, sier han.

I tillegg kan de høye oljeprisene i kjølvannet av uroen i Tunisia og Egypt også ha negative konsekvenser for oljenasjonen Norge.

- Kan oljeprisen bli for høy? Det er et interessant spørsmål å stille seg, sier Johnsen, og fortsetter:

- Det kan bidra til å dempe veksten i endel økonomier, og det er er mye usikkerhet knyttet til hvordan dette vil påvirke Norge. En høy oljepris er ikke bare av det gode, så nå er en spennende tid på det området, sier Finansministeren.

Les også:

- Ikke i nærheten av ubalansene som førte til finanskrise

Slik investerer oljefondet

- Krisen smittet i løpet av timer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.