På oppdrag fra statsminister Erna Solberg har statssekretær Lars Øy ved Statsministerens kontor henvendt seg til lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet for å be om en ny vurdering av Listhaug-saken.

Bakgrunnen for henvendelsen, som ble gjort mandag denne uken, var at SVs Bård Vegar Solhjell henvendte seg til Statsministerens kontor og ba om at det ble gitt innsyn i kundelistene.

I brevet til lovavdelingen skriver Lars Øy: «Vi ber også Justis- og beredskapsdepartementets lovavdeling foreta en nærmere vurdering av adgangen til å unnta slike kundelister fra offentlighet.»

DN er ikke kjent med hvor lang tid lovavdelingen vil bruke på å svare på henvendelsen fra Statsministerens kontor.

First House avgjør
Statsråd Sylvi Listhaugs departement ba igår hennes tidligere arbeidsgiver First House om å vurdere om pr-byrået kan samtykke til å offentliggjøre Listhaugs kundeliste.

Brevet, som er underskrevet departementsråd Leif Forsell i Landbruks- og matdepartementet, ble sendt etter oppfordring fra Dagens Næringsliv.

Nå er det opp til First House å avgjøre om Listhaugs kundeliste likevel kan offentliggjøres.

Forsell fastholder at departementet per i dag ikke kan offentliggjøre listene. Det begrunnes med forvaltningslovens bestemmelser om taushetsplikt av konkurransemessige årsaker. Han viser imidlertid til at denne taushetsplikten etter loven ikke er «til hinder for utlevering i den grad de som har krav på taushet samtykker».

Erna Solberg, statsminister.
Erna Solberg, statsminister. (Foto: Aleksander Nordahl)

Tar initiativ til ny lov
Administrerende direktør Per Høiby i First House bekrefter overfor DN at rådgivningsselskapet har mottatt brevet fra Landbruks- og matdepartementet, men vil ikke forskuttere om selskapet vil endre oppfatning i saken og likevel frigi kundeopplysninger.

– Vi vil svare LMD (Landbruks- og matdepartementet, red.anm.). Vårt syn vil fremgå av dette svaret, sier Høiby.

Kontrollkomiteens leder Martin Kolberg forventer ikke at First House vil hjelpe Stortinget og offentligheten med større åpenhet.

Martin Kolberg (Ap).
Martin Kolberg (Ap). (Foto: Per Ståle Bugjerde)
– Politisk bedømt er det en helt uakseptabel situasjon at en statsråd må spørre et privat selskap om tillatelse til å offentliggjøre noe hun selv ikke vil offentliggjøre. Det er en rettstilstand som ikke kan vedvare. Derfor har Ap, SV og Sp bestemt seg for å ta initiativ til utarbeidelse av en lov som har til hensikt å pålegge statsråder og statssekretærer å være offentlig om sin portefølje fra sitt tidligere yrkesliv når de blir utnevnt. First House kan ikke bestemme dette, sier Kolberg.

Forventer forståelse
Kolberg vil av prinsipp ikke gi noe råd til First House om hva det bør svare på departementets forespørsel.

– Men jeg regner med at et miljø som er så pakket opp med medarbeidere som kjenner det politiske liv ut og inn, gradvis skjønner at dette er en situasjon vi ikke kan leve med, sier Kolberg.

Han understreker at Listhaug ikke må oppfatte det som om det er «henne personlig vi er på jakt etter».

– Men hennes rolle tydeliggjør en vanskelig prinsipiell situasjon. Det kan ikke tjene høyrepartienes autoritet på sikt at politikken blir kommersialisert. Med Julie Brodtkorb er det enda tydeligere. Hun var Erna Solbergs nærmeste medarbeider, ble sjef i et av landets største pr-byråer og så blir hun statssekretær ved Statsministerens kontor. Det viser hvilket problem dette skaper når det ikke er åpenhet rundt hvem som har betalt for hennes tjenester, sier Kolberg.

Per Høiby, First House-sjef.
Per Høiby, First House-sjef. (Foto: Fredrik Solstad)

Landbruksministeren var lite lysten på å snakke om listene da Dagens Næringsliv igår ettermiddag møtte henne på Mære landbruksskole i Steinkjer kommune – i forbindelse med et dagsbesøk til Nord-Trøndelag.

– Bør First House tillate at kundelisten din blir offentlig?

– Jeg vil ikke si noe mer om de listene. Nå må jeg få gjøre jobben min som landbruksminister, sier Listhaug.

– Men hva er din mening om offentliggjøring?

– Det er opp til First House, sier Sylvi Listhaug.

- Der fant vi olje. Mye olje (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.