(oppdatert artikkel)

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim blir presset ut av regjeringen av sitt parti SV, mener NRK å vite.

Ifølge flere kilder skal Solheim ha fått beskjeden fra den ferske SV-lederen Audun Lysbakken på onsdag, og gitt uttrykk for at han ikke var enig i avgjørelsen.

Støttet Lysbakken
Veteranen Solheim har selv vært partileder i SV fra 1987 til 1997, og støttet Lysbakken som kandidat mot utfordreren Heikki Holmås i kampen om å ta over etter Kristin Halvorsen.

- Jeg har overhodet ingen kommentar, er det eneste Solheim ønsket å si til nrk.no.

Også SVs forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland må tre ut av regjeringen, melder NRK, som tror kunnskapsminister Kristin Halvorsen vil ta over ansvaret for alle de utdanningsrelaterte ansvarsområdene.

Gikk av
Lysbakken måtte selv gå av fra stillingen som barne- og likestillingsminister tidligere denne måneden etter saken om pengetildelingen til foreningen Jenteforsvaret, som sto nær SVs ungdomsorganisasjon. Det er ikke ventet at han kommer tilbake til regjeringen før tidligst etter neste stortingsvalg høsten 2013, skrev Dagens Næringsliv og flere andre aviser denne måneden.

Samme uke som han gikk av, ble Lysbakken likevel valgt til ny leder i SV uten motkandidater, og partiet holder nå på med å omfordele ministerplassene den disponerer i regjeringen.

Det er første gangen den rødgrønne regjeringsalliansen til Jens Stoltenberg ikke vil inneholde alle tre partiledere fra Ap, Sp og SV. Det er ventet at minst én av SVs to nestledere, Inga Marte Thorkildsen og Bård Vegar Solhjell, vil gå inn i regjering.

- Vi har ingen kommentar til denne saken før kabalen blir lagt fram, sier informasjonsrådgiver Olivia Salles i SV til NTB onsdag kveld.

Les mer:

Lysbakken går av (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.