Fredag gikk næringsminister Trond Giske til Stortinget for å få fullmakt til å stemme for SAS-styrets forslag om å etablere et konvertibelt obligasjonslån på inntil 2 milliarder svenske kroner.

Å få lånet på plass er helt avgjørende for det kriserammede flyselskapet, som sliter med en kredittvurdering på C-nivå som er den lavest mulige kredittvurderingen, på nivå med for eksempel spekulative riggprosjekter.

Men dersom SAS hadde håpet på en hjelpende hånd fra den norske stat gjennom en deltagelse i lånet, må de tro om igjen. Det viser seg at det nemlig er helt uaktuelt for Staten selv å bidra i lånet, selv om de ønsker å stemme for at det blir lagt ut et slikt lån.

Dermed risikerer staten å få en mindre eierandel i flyselskapet på sikt. Grunnen er at ved et konvertibelt obligasjonslån avtales det at långiverne kan få betalt i aksjer på et visst tidspunkt til en forhåndsbestemt kurs.

- Det er ikke aktuelt for den norske staten å tegne seg i det konvertible lånet, skriver Nærings- og handelsdepartementet NHD i en e-post til DN.no mandag ettermiddag.

Kan bli utvannet
Staten hadde uansett ikke kunnet bli med i obligasjonslånet, ettersom det mangler den nødvendige fullmakten, ifølge NHD.

Den norske stat har i dag en eierandel på 14,3 prosent i SAS. Sverige har en eierandel på 21,4 prosent, mens Danmark eier 14,3 prosent.

Nærings- og handelsdepartementet forutsetter at konverteringskursen i SAS settes med en premie som begrenser utvanningen til maks to prosentpoeng i forhold til dagens eierandel.

- Utover det bestemmes renter og konverteringskurs i markedet.

Kriseemisjon
Staten skal delta i kriseemisjonen i selskapet på fem milliarder svenske kroner, men bare hvis selskapet greier å ordne obligasjonslånet på egenhånd.

- Vår deltagelse er forutsatt at SAS etablerer en langsiktig refinansiering av dagens obligasjonslån. En konvertibel obligasjon har normalt en løpetid på 5 år, skriver NHD i e-posten.

Å godta en utvanning på inntil to prosentpoeng står i sterk kontrast til statens tidligere formulering i proposisjonen som kom da staten annonserte at den ønsket å delta i emisjonen:

"Den statlige deltakelsen skal skje innenfor en ramme som gjør at statens eierandel på 14,3 prosent forblir uendret", står det i forslaget til stortingsvedtaket om statens deltagelse i SAS AB.

Les mer: SAS henter 5 mrd (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.