Statsminister Jens Stoltenberg har flere ganger uttrykt bekymring over utviklingen i Europa. Nå har han blitt enda mer urolig over de siste dagenes utvikling, og frykter kollaps i Italia, skriver VG.

- Mange, og særlig unge arbeidsledige mennesker, er i ferd med å miste troen på fremtiden. Skjer det, står vi overfor en situasjon vi ikke har sett siden 30-tallet, sier han til avisen.

Han sier at dersom unge mennesker blir gående uten arbeid i lengre tid, oppstår sinne, frustrasjon og aggresjon, som igjen kan føre til sosial uro og opptøyer.

- Vi har å gjøre med sterke negative krefter som kan undergrave den europeiske velferdsmodellen, sier Stoltenberg til VG.

- Vi er bedre enn de fleste
Stoltenberg mener den store utfordringen nå er å unngå kollaps i Italia og Spania, og sier Italia nå med renter på over seks prosent og en årlig vekst på to til tre prosent nærmer seg en smerteterskel for hva landet klarer å betjene av renter.

Han sier de enkelte land må rydde opp i eget hus og skape vekst. Det kan skje blant annet ved å fjerne unødvendige handelshindringer.

I den sammenheng viser han til Verdensbankens rangering Doing Business hvor Italia ligger helt nede på 87. plass, mens Norge er rangert som verdens 6. beste land å gjøre forretninger i.

- Mange tror Norge har flest reguleringer. Sannheten er at vi er bedre enn de fleste, sier Stoltenberg til avisen.

Les også: Dette er verdens beste business-land

- Finanskrisen er ikke over


Italia-kollaps kan bli alle krisers mor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.