Det internasjonale pengefondet (IMF) la frem et kraftig forverret syn på verdensøkonomien i en oppdatert rapport tirsdag.

Krise i arbeidsmarkedet
Statsminister Jens Stoltenberg er svært bekymret over situasjonen. I møte med pressen i New York advarte han mot å tro at finanskrisen er over.

– Finanskrisen er ikke over. Den har bare endret karakter fra å være en krise i aksje- og finansmarkedet til å være en krise i arbeidsmarkedet, sa han under sitt USA-besøk.

Utsatte norske arbeidsplasser
Også Norge vil bli rammet dersom vi får et nytt tilbakeslag i verdensøkonomien, advarte Stoltenberg.

– Også vi er avhengig av andre land, og nesten halvparten av det vi lager, selges til utlandet. Et nytt tilbakeslag vil ramme norske arbeidsplasser, sa han.

Dårligere stilt
Verktøykassen er tom for mange gjeldsrammede land som kan være på vei inn i en ny krise.

– Verden er i en dårligere posisjon i dag enn i 2008. Da var det bred enighet om hva som skulle gjøres: få opp etterspørselen – bruke penger. Nå er det fortsatt mange som ønsker å bruke penger – og mye som taler for det er riktig, men mange land er ute av stand til å gjøre det. De får simpelheten ikke lånt de pengene, sa Stoltenberg til Dagens Næringsliv i New York.

Krevende innstramming
Statsministeren har ikke noe fasitsvar til gjeldsrammede land med store budsjettunderskudd. Han advarer imidlertid mot å undervurdere de sterke kreftene som er ute og går i verdensøkonomien.

– En må finne en krevende balanse mellom på sikt å få balanse i budsjettene, men ikke stramme inn så mye at det gjør vondt verre.

Les også:
Ser svart på verdensøkonomiens fremtid

<b>- Illusjon å tro at Norge ikke rammes</b>


<b>Hellas-fallet blir større enn ventet</b>

<b>Italias statsgjeld nedgraderes</b>

<b>- Euroen kan ikke overleve</b>


<b>Frykter "katastrofal kollaps"</b>

<b>Tror verden ender i krig og total finanskollaps</b>

<b>Disse landene er nærmest stupet </b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.