Stortingsrepresentant og lederkandidat i SV, Heikki Holmås, vil fjerne skatterabatten på boliger man ikke bor i. Det kan bety doblet formuesskatt for eiendomsinvestorer, skriver Dagens Næringsliv.

Holmås vil ha full formuesbeskatning av næringseiendom, som inkluderer boliger som leies ut, slik at dagens sats på 40 til 60 prosent heves til 90 prosent, med 100 prosent som tak. Samtidig vil han fjerne dokumentavgiften for boligkjøpere under 35 år.

-Vi må kaste ut spekulantene fra eiendomsmarkedet og få inn ungdom istedenfor, sier Holmås til DN.

Regjeringen samles til den første budsjettkonferansen om statsbudsjettet for neste år om få uker, og Holmås mener utspillet hans vil bli godt mottatt av regjeringskollegene i Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

- Skjevhet i skattesystemet
– Dette vil kjøle ned et febersykt boligmarked, fordi vi slutter med supersubsidiering av folk som velger å investere i eiendom fremfor arbeidsplasser, og ikke minst vil det gjøre det lettere for unge å kjøpe sin første bolig, sier han til DN.

Han peker på at den lave verdsettelsen av eiendom gjør at de som sitter med formue kan unngå formuesskatt ved å ta opp lån, som trekkes fra den skattbare formuen, og investere i eiendom.

– Det er dette alle med formuer gjør. Det er en skjevhet i skattesystemet som fører til en overinvestering i bolig og næringseiendom på bekostning av lønnsomme investeringsprosjekter i øvrig næringsliv. Dette bidrar til å presse opp prisene i eiendomsmarkedet, sier Holmås til DN.

Blandet mottagelse
Professor Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI synes ikke forslaget fra Heikki Holmås er så dumt, mens understreker at fritak for dokumentavgift bare må gis én gang, slik at ikke unge kan kjøpe bolig og få fritak igjen og igjen.

Professor Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøyskole er mer skeptisk.

– Det er det norske folk som har dratt opp prisene på grunn av ekstremt lave renter. Hvis ikke spekulasjon forklarer en betydelig del av oppgangen, vil forslaget ikke ha noen effekt, sier Schjelderup til Dagens Næringsliv.

Les også: - Det er skattefradrag for å låne penger til sydenturer

- Vil føre til en velkommen prisnedgang på boliger i Norge


- Boligen gjør deg aldri mer rik

Utelukker ikke opprør mot boligpolitikken i Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.