Kommunesektoren har høyere fravær enn både næringslivet og statlig forvaltning, og SINTEF mener omstilling er årsaken til det.

Omstilling har de siste ti årene preget kommunene og gjort arbeiderne mer utsatt for endringer. Dette er en av grunnene til det høye sykefraværet, mener seniorforsker Tore Nilssen ved SINTEF.

Ifølge Vårt Land har kommunesektoren et fravær på 8,7 prosent, mens privat sektor har et sykefravær på 6,7 prosent og statlig forvaltning 6,5 prosent.

-Stemmer ikke lenger
Omstillinger har vært vanlig i det private næringslivet, og de ansatte har derfor vært mer vant til at omstilling er en del av hverdagen. Folk som søker jobb i kommunene har forventet at arbeidsplassen er tryggere og mindre utsatt for endringer. Men nå stemmer ikke dette lengre, påpeker Nilssen.

Aller høyest fravær er det innen kommunale helse- og sosialtjenester med 10,3 prosent. Hardt fysisk arbeid preger flere av yrkene i denne sektoren, og det kan gi høyere fravær, ifølge Nilssen.

Kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS mener det er mange og sammensatte årsaker til det høye fraværet i kommunene, men støtter Nilssens forkl#229 om at omstruktureringer øker fraværet.

– KS ser at omstruktureringene kan oppleves belastende på organisasjonen og være en årsak til sykefravær, slik det er også i andre sektorer, sier fagsjef Bente Stenberg-Nilsen i KS.

Les også: Vil ha slutt på «gratis» sykdom


<b>- Veksten i offentlig sektor er faretruende stor</b>

Kommunene frykter neste år
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.