Tappingen av norske vannmagasiner for å selge strøm til utlandet kan være med på å ødelegge næringsgrunnlaget for flere typiske turistkommuner.

Kraftselskapene tapper vannmagasinene om sommeren for å selge strøm til stive priser til EU-land. Når så vinteren kommer er det nordmenn som må lide og punge ut i dyre dommer på grunn av lite vann i magasinene.

- Erosjon og utvasking
Men tappingen fører også til andre konsekvenser, skriver Klassekampen.

Lav vannstand fører nemlig til store problemer både for laks og ørret, ettersom vannstanden kan øke og falle med sju meter i døgnet. Kommuner som lever godt av utenlandske fisketurister er bekymret.

– Det er jo ingen som har tenkt på hva dette innebærer av erosjon og utvasking, sier ordfører Odd Ormland (Ap) i Kvinesdal kommune.

Fem år med grått vann
Han får støtte fra ordførerkollega Mona Haugland Hellesnes (V) i Ulvik, en av de mest attraktive besøksstedene for turister i Norge.

– Vi ser konsekvensene det får for naturen rundt, sier hun.

Roar Obrestad (KrF) i formannskapet i Suldal kommune har selv kunnet konstatere at vannet i Sansavatnet har blitt helt grått.

– Det har skjedd én gang før, og da tok det fem år før vannet hadde normal farge. Ørreten trenger god sikt når han skal finne mat, sier Obrestad.

Les også: Tidenes dyreste julestrøm

<b>Monsterpriser på strøm i sikte</b>

- Regjeringen vil heller ha kraftkrise
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.