Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn mener Ap og Høyres oljepengebruk er uansvarlig høy og vil stramme inn handlingsregelen, kutte i sykelønn og rentefradraget.

Rotevatn sier til Dagens Næringsliv at han tror han kan få landsmøtet i Venstre, som starter fredag, med på å stramme inn handlingsregelen.

Rotevatn vil følge sentralbanksjef Øystein Olsen og SSB-sjef Hans Henrik Scheels anbefaling om å redusere pengebruken fra 4 til 3 prosent.

Gigantunderskudd
Unge Venstre-ledereren sier at hvis vi beholder dagens nivå på velferdstjenesten og jobber like mye som i dag, får Norge et underskudd på statsbudsjettet i 2060 på 140 milliarder kroner.

Hvis imidlertid kravene til velferdstjenestene øker slik de gjør nå, og vi i tillegg jobber mindre og mindre, så vil underskuddet bli 600 milliarder.

- Dette skjønner alle politikere, og det finnes ikke en kjeft som mener dette er bærekraftig. Men ingen snakker om det, og ingen går til valg på å gjøre noe med det, sier Rotevatn til DN.

Tallene Rotevatn viser til, er hentet fra Perspektivmeldingen som regjeringen la fram i vinter.

Skjer ingenting når NHO og LO er enige
Når det gjelder sykelønn mener Rotevatn at vi ikke lenger kan ha det slik at vi skal tjene like mye når vi er borte fra jobb.

– Grunnen til at sykelønna er som den er, er alliansen mellom NHO og LO. Når de er enige om noe, skjer det ingenting, sier han til Dagens Næringsliv.

– Vi kan heller ikke fortsette å gi 40 milliarder i skattesubsidier gjennom rentefradraget til boligeiere hvert år, sier Unge Venstre-lederen.

Forslagene fra Unge Venstre er avvist av landsstyret i Venstre, men ungdomsorganisasjonen opprettholder likevel forslagene.

Les også: - Norge. Et land helt uten problemer


<b>Bruker 370 milliarder på å lønne 1,3 millioner som ikke jobber </b>


<b>Vi kan tape 1000 milliarder på krise-reprise</b>

<b>Venstre legger EU-debatten død</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.