Sjeføkonom Roger Bjørnstad i analyseselskapet Samfunnsøkonomisk analyse legger i dag frem prognoser som viser en langt sterkere vekst i norsk økonomi enn de fleste andre miljøer ser for seg, skriver Dagens Næringsliv.

Mens Statistisk sentralbyrå spår en vekst i fastlandsøkonomien på tre prosent neste år, viser Bjørnstads prognose en vekst i fastlands-bnp på 4,2 prosent.

- Vi er blitt sikrere og sikrere på at det er grunn til optimisme. Vi ser allerede et lite taktskifte. Vi føler at det kommer til å skje noe ganske snart med industrien og forbruket, sier Bjørnstad til DN.

Svakere krone
Svekket kronekurs er en av årsakene til at det vil bli en markant oppsving i norsk økonomi neste år.

Mens én euro kostet 7,30 kroner ved juletider, koster den europeiske fellesvalutaen nå åtte kroner. Det innebærer en solid bedring av norsk konkurranseevne, både for tradisjonell eksportindustri og for bedrifter som konkurrerer med import på det norske markedet.

Ifølge prognosene vil kronen svekke seg videre fremover, med 0,2 prosent i år, 1,9 prosent neste år og nye 0,8 prosent i 2015 (importvektet 44 land).

Økt privat forbruk
En annen årsak til økt økonomisk vekst neste år er at Bjørnstad venter at privat forbruk vil ta seg opp etter mange år med høy sp#229. Fortsatt god lønnsvekst vil blant annet bidra til det. Prognosene til analyselskapet viser at norske lønninger vil stige med henholdvis 3,8 prosent, 4,2 prosent og 4,0 prosent de neste tre årene.

Bjørnstad venter imidlertid at boligmarkedet skal kjøle seg ned, noe som vil redusere nordmenns interesse for å spekulere i bolig, slik at de isteden vil øke privat forbruk. Prognosen er en oppgang i boligprisene på 3,3 prosent neste år og 1,2 prosent i 2015, mens det ventes et fall på 0,3 prosent i 2016.

- Våre analyser tilsier at boligprisene er omtrent på et normalt nivå nå. Dersom prognosen vår slår til, og det ikke skjer dramatiske endringer i rentenivå eller kredittilgang, vil vi kunne få en myk landing i den norske boligkarusellen, sier Bjørnstad til Dagens Næringsliv.

Bjørnstad og analyseselskapet Samfunnsøkonomisk analyse er dermed kommet til stikk motsatt konklusjon av Det internasjonale pengefondet (IMF) som i en fersk rapport hevder norske boligpriser er blant de mest overvurderte i verden. IMF advarer mot norsk boligboble


Les også: Spår comeback for kronen: - Ingen krise i norsk økonomi

Tror skifergass senker norsk økonomi

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.