Høyre vil i sitt alternative budsjettforslag stramme kraftig inn på reglene for sykmelding.

Partiet vil med dette få ned sykefraværet. Blant annet vil Høyre at 100 prosent sykmelding bare skal brukes i spesielle tilfeller, melder NRK.

Sterkere sanksjoner
Partiet vil dessuten også bruke sterkere sanksjoner mot leger som bryter vilkårene for sykmelding. Det liker EL & IT Forbundet dårlig.

– Forslaget mistenkeliggjør både leger og de som er syke, sier forbundets leder Hans Olav Felix.

Viktige utfordringer
Høyre foreslår i sitt alternative budsjett også økt kontroll og strengere krav for å redusere veksten i trygdeutbetalingene.

Ifølge nye tall fra Nav har utgiftene i folketrygden det siste året økt med mer enn hva hele politi- og påtaleapparatet koster årlig. Veksten utgjør 13,5 milliarder kroner fra første halvår i fjor til første halvår i år.

Høyre peker på trygdeveksten som en av de viktigste utfordringene i sitt alternative statsbudsjett. Partiet mener det derfor er nødvendig med kraftig lut og vil blant annet innføre aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere og gi mulighet for å gå ned til 20 prosent uføregrad for å kombinere arbeid med trygd.

-Mange tilbakemeldinger
– Vi har fått mange tilbakemeldinger på at folk får en høyere uføregrad enn det er medisinsk grunnlag for, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner til Aftenposten.

Det er spesielt overfor unge sosialhjelpsmottakere at det er nødvendig med krav til aktivitet, som jobbsøkerkurs eller arbeid for kommunen, mener han.

Les også: - Vi kan ikke fortsette slik

- En kultur av velferdsavhengighet

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.