Da straffesaken mot tidligere Enskilda-topp Bjørn Sellæg fortsatte i Oslo tingrett i dag, ble det klart at aktor vurderer å utvide tiltalen mot meglerhusets tidligere derivatsjef. Sellæg er blant annet tiltalt for å ha unndratt skatt på penger han har fått av sin tidligere meglerkunde Lars Ditlevsen.



Politiadvokat Brekke håper at forkl#229er fra Sellæg og to sentrale vitner kan gi beviser for hva som har skjedd med ytterligere 17,7 millioner kroner som har gått ut av en bankkonto i Ditlevsens navn.

Kontoen er blitt betegnet av aktor som en byggekonto, der både Ditlevsen og Sellægs kostnader i forbindelse med kostbare boligrenoveringer er blitt belastet. En barndomsvenn av Sellæg hadde fullmakt på kontoen og attesterte utbetalingene til Sellæg. I tillegg hadde Ditlevsens selv også disposisjonsrett.

Millioner i kontanter
Aktor er spesielt opptatt av en rekke kontantuttak som totalt kommer opp i 3,5 millioner kroner. Han vil vite hvem som har nydt godt av millionene.

- Hvor sannsynlig er det at Lars Ditlevsen skulle ta ut de pengene via N.N. (Sellægs barndomsvenn, red. anm.) når han selv hadde disposisjonsrett, sier aktor Brekke retorisk til DN.no i en pause i rettsforhandlingene. Aktor ønsker å spørre ut Sellæg, Ditlevsen og Sellægs barndomsvenn om disse uttakene og overførslene.

Totalt har kontoen blitt belastet med 41 millioner kroner. Av disse mener aktor at i allefall ni millioner har gått til Ditlevsens selv, og 14 millioner skal ha gått til å betale Sellægs regninger. Hva som er skjedd med de øvrige 17,7 millionene er det store spørsmålet.

- Det er en åpenbar pengestrøm. Det er tre aktører som må vite noe om hva dette er for noe, sier Brekke.

Ingen tid til forberedelse
Bjørn Sellægs advokat Frode Sulland reagerte på at påtalemyndighetene vurderer å utvide siktelsen så sent i prosessen.

- Beløpene i tiltalen er det vi har forholdt oss til. Vi har ikke hatt mulighet til å forberede oss på noe mer. Det å gå gjennom alle posteringene på byggekontoen har vi ikke hatt noen foranledning til å gjøre. Vi må forberede oss på dette. Det har det ikke vært rom for.

Om aktor utvider tiltalen, og Sellæg blir dømt i tråd med det, kan det få betydning for straffeutmålingen i saken.

Vennskap eller kundepleie
Under mandagens møte i retten spurte aktor Sellæg om hans relasjon til Lars Ditlevsen. Sellæg har i en rekke forkl#229er overfor politiet og skattemyndighetene tidligere forklart at de var blitt personlige venner gjennom den forretningsmessige forbindelsen og at dette vennskapet ble styrket av at Sellægs daværende samboer og Ditlevsens kone ble venninner og fikk barn omtrent samtidig. Dette var en forkl#229 Ditlevsen støttet frem til sommeren 2008. Da endret Ditlevsen forkl#229 og han har i ettertid avvist at det var noe personlig vennskap mellom han og Sellæg.

Dette fikk aktor til å påpeke at politiet, som har ransaket begges boliger og tatt beslag i både sms'er og eposter, ikke har funnet noe spor av det påståtte vennskapet.

- Vi var på middager med foreldrene hans, fremholdt Sellæg i sin forkl#229 etter at han hadde informert om at Lars Ditlevsen og faren forvaltet familiens investeringer sammen

- Er ikke det å spise middag med nære kunder kundepleie i den bransjen?

- Absolutt.

- Kan ikke det å invitere hverandre til store selskaper også være kundepleie?

- Det vil jeg påstå, men det kan være av privat karakter også, sa Sellæg og fortalte om en restaurantregning fra en middag med Ditlevsen og deres respektive der han ikke hadde bedt om refusjon fra sin arbeidsgiver.

- Det var en middag av privat karakter, og jeg valgte å ikke levere regningen fra Fuji.

- Vi finner ikke noe spor av vennskaplige eposter mellom deg og Lars.Vi finner ingen vanlig jabbing som man har med venner.

- Når dere sjekket eposten min fra Enskilda, så var alt i utboksen slettet, påpekte Sellæg. Som også referte til en rekke smser der han har startet meldingen med «Kjære Lars».

- Kan vi klare å spore et vennskap i dette?

- Fordi jeg ikke har snakket om puling der, så er ikke vi venner? Hva er dette for noe, utbrøt en irritert Sellæg.

Da aktor spurte om det fantes noe som kunne dokumentere vennskapet, slik som bilder, svarte Sellæg:

- Jeg har ikke bilder av noen. Ikke engang av barna mine.

Når saken fortsetter i morgen skal investor Lars Ditlevsen gi sin forkl#229. Han har vært involvert i en rekke rettssaker mot Bjørn Sellæg de siste årene.

Geox-emisjon
Sellæg og Ditlevsen har blant annet vært uenige om eierskapet til en vinsamling. Ditlevsen har også saksøkt Sellæg og meglerhuset Enskilda fordi 11 millioner kroner forsvant fra hans konto i meglerhuset uten at han skal ha vært klar over det. Ditlevsen vant saken i tingretten. Meglerhuset og Sellæg ble sammen dømt til å betale investoren tilbake. Denne dommen er imidlertid anket.

De 11 millionene er også en del av straffesaken mot Sellæg. Aktor mener Sellæg i praksis stjal pengene fra Ditlevsen og investerte dem i Geox, et selskap han selv var involvert i. Der skal investeringen ha fremstått som om den var gjort av den hemmelighetsfulle investoren Erik Henriksen. Sellæg har en annen forkl#229.

Han sier han har analysert seg frem til at Henriksen og Ditlevsen må ha gått i direkte investeringer med hverandre, og at Ditlevsens penger må ha blitt overført til Geox av Ditlevsen for å betale for en investering han har kjøpt direkte av Henriksen. I morgen får retten høre Ditlevsens reaksjon på denne versjonen.

Les også: Sellæg følte seg som en prostituert

Bryllup skulle være markedsføring (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.