EU iverksetter de nye, varslede sanksjonene mot Russland fredag. Det opplyser to offisielle talspersoner, ifølge Bloomberg News torsdag. AFP kommer med samme opplysninger, og viser til diplomatkilder. 

EU vil også kunngjøre betingelser for fremtidig gjennomgang av sanksjonene eller vilkår for å avslutte dem.

Rammer oljebransjen hardt

Bloomberg skrev torsdag morgen at de nye sanksjonene blant annnet innebærer at transatlantisk samarbeid om oljeleting i arktiske farvann forbys.

Amerikanske og europeiske selskaper får dermed ikke samarbeide om å lete etter olje i de dype arktiske sjøområdene eller i oljesandområder i Russland.

Statoil og John Fredriksens Seadrill er blant selskapene som rammes av sanksjonene.

Rammer også Norge

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) mener det ikke er tvil om at den norske økonomien rammes:

- Det er klart det blir mindre eksport fra Norge til Russland hvis dette varer, understrekte han overfor DN torsdag formiddag.

Tøffe diskusjoner

Sanksjonene ble vedtatt mandag, men EU-landene har fram til nå ikke greid å bli enige om når de skulle iverksettes.

I mellomtiden har både Ukraina og Russland uttrykt at de er fornøyd med hvordan våpenhvilen øst i landet fungerer. Lederen for Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) har dessuten uttalt at det vil være rimelig å vente med sanksjonene for å se om våpenhvilen kan føre til en reell politisk prosess.

Russland-sanksjoner rammer Seadrill  

Seadrill: - Situasjonen er uavklart  

Russland-sanksjoner rammer Seadrill  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.