SAS skuffer med et nytt dundrende underskudd:

SAS fikk et resultat før skatt på minus 1.078 millioner svenske kroner i sitt regnskapsmessige andre kvartal.

Dette er langt dårligere enn analytikerne hadde ventet.

Fortsatt intens konkurranse og press på prisene i det skandinaviske lufttransportmarkedet reduserte marginene mer enn ventet og SAS rapporterte et svært dårlig resultat før skatt.

- Vi er dypt skuffet over resultatene, som var betydelig lavere enn våre egne forventninger, sier SAS-sjef Rickard Gustafson.

Markedsutviklingen viser at det er absolutt nødvendig for SAS å handle mer offensivt, understreker han i rapporten.

Trapper opp tiltakene

- Vi trapper nå opp tiltakene både på inntekts- og kostnadssiden, sier han.

De ytterligere kostnadstiltakene kommer til å effektivisere SAS´ virksomhet, og allerede i regnskapsåret 2014/15 forventes en resultatforbedring på ytterligere en milliard svenske kroner.

- Med de tiltakene som gjennomføres ser vi en mulighet til ytterligere å styrke tilbudet til de i Skandinavia som reiser mye, blant annet gjennom å utvide SAS´ interkontinentale tilbud, sier SAS-sjefen.

Nå planlegger SAS nye direktelinjer fra Oslo og Skandinavia til Nord-Amerika og Asia, med start fra høsten 2015.

- Fortsatt mulig med positivt resultat

SAS mener det er mulig med et positivt resultat før skatt i 2013/2014, men eksklusive restruktureringskostnader.

Det fremgår av kvartalsrapporten onsdag.

SAS gjentar at restruktureringsprogrammet ventes å gi resultateffekter på rundt 1,2 milliarder svenske kroner, men legger til at kostnadstiltakene vil gi restruktureringskostnader i inneværende regnskapsår.

«Omfanget av disse restruktureringskostnadene er i dagens situasjon ikke fullt ut beregnet», heter det.

Billettprisene stuper

Billlettprisene stuper og flyselskapene sliter med å tjene penger. De rekordlave billettprisene vil før eller siden ta knekken på enkelte flyselskaper - blant annet SAS, har flyekspert Anders Lidman tidligere sagt til DN: - En dødsspiral

Nordea Markets varslet i forkant et svakt kvartal for SAS:

«Resultatet for andre kvartal vil sannsynligvis være svakt, og underliggende driftsresultat for 2014 kan bli negativt», skrev Nordea-analytikerne før tallene ble kjent.

Meglerhuset viste til høyt yieldpress i det skandinaviske markedet på grunn av kraftig kapasitetsvekst, som den primære årsaken til det svake resultatet.

- Nye sparetiltak må til for å bevare konkurransekraften

Analytikere varslet også at nye sparetiltak i SAS muligens ville bli offentliggjort i forbindelse med kvartalspresentasjonen onsdag - og de fikk helt rett:

- Alle flyselskaper viser til yieldpress som en vesentlig årsak til de mer dystre fremtidsutsiktene. Særlig Lufthansas nedjustering understreker at problemene ligger dypt og påvirker selv de mest robuste spillerne, skrev sjefsanalytiker Jacob Pedersen i Sydbank i en opptakt til SAS´kvartalsregnskap.

Det var et yieldfall på rundt 10 prosent i finansårets andre kvartal som senket forventningene til SAS-resultatet. SAS varslet dette i en melding 8. mai.

For å bevare konkurransekraften er SAS nødt til å finne nye sparetiltak, mener Pedersen.

SAS Gruppen


Les også: SAS tvunget til å senke prisene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.