I årevis har man spekulert i hvilket flyselskap som eventuelt ville sikre seg SAS, og Lufthansa har vært den heteste kandidaten. Også Finnair har blitt nevnt.

- SAS skal selges til et annet flyselskap - så snart flyselskapet er oppe og går igjen. Det er det beste for alle parter, sa tidligere SAS-sjef Mats Jansson i et intervju med svenske Dagens Nyheter i mars 2010.

Men fortsatt står SAS på egne ben, og mye har skjedd i bransjen. Blant annet har de tre Midtøsten-baserte flyselskapene Emirates, Qatar Airways og Etihad Airways dundret inn i bransjen med sterk konkurransekraft.

Flyekspert og Travelbroker-direktør Ole Kirchert Christensen mener Qatar Airways, som startet flyvninger fra Oslo Lufthavn Gardermoen ifjor høst, kan være en perfekt match for SAS på sikt.

Les: - Perfekt match for SAS

- Qatar ønsker seg en europeisk partner, og SAS-ledelsen har gitt uttrykk for at en kommende kjøper ikke nødvendigvis må være europeisk. Da tenker jeg umiddelbart på et Gulf-basert flyselskap, og Qatar Airways´ strategi harmoniserer godt med SAS´ strategi, sa Kirchert Christensen.

Venter tøffere konkurranse
Dét er et utspill som SAS-ledelsen ikke vil si noe om.

- Nei, om det vil være aktuelt for SAS å samarbeide med Qatar Airways er ikke noe vi går ut og kommenterer, sier pr-direktør Anders Lindström i SAS til DN.no.

Flere av de europeiske nettverksselskapene skjelver i buksene over den tøffe konkurransen fra de tre Gulf-selskapene, som bare vil bli mer og mer skjerpet fremover. For både Emirates, Qatar Airways og Etihad Airways ekspanderer i hurtig tempo og kjøper nye superfly i fleng. SAS droppet sin rute til Dubai da Emirates ankom København, men Anders Lindström avviser at SAS har merket mye til Gulf-rivalene så langt.

- Hvis vi skulle merket noe, ville det ha vært på Bangkok-ruten, og der har vi fortsatt stabil og stor etterspørsel. Men vi registrerer jo at Emirates, Qatar Airways og Etihad Airways er offensive, så konkurransen vil nok bli tøffere fremover. Jeg tror ikke Norwegian vil få det så lett når de oppretter sine langruter, sier han.

SAS-aksjen stiger 11,26 prosent til 8,10 kroner tirsdag.

Les også: - Emirates en stor trussel

Flyselskapet som ALLTID lykkes

Arabiske luksusfly rykker nærmere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.