Kongedød, politiske omveltninger. En oljepris som nådde bunnen på 46 dollar fatet, pengeslukende politikk og en påbegynt krig i Jemen.

Dette er bare noen av sakene som har preget verdens mektigste oljenasjon de siste månedene. Saudi-Arabias holdning til oljemarkedet er også i endring.

I en månedlig rapport fra den saudiske investeringsbanken Jadwa kommer det frem at Saudi-Arabia i andre kvartal øker mengden råolje som sendes til landets raffinerier med 12 prosent sammenlignet med året før.

- Saudi-Arabia kan godt veie opp for lavere pris for sin råolje ved å heller eksportere raffinerte produkter med langt høyere margin, sier professor emeritus Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI.

Han har tidligere vært konsulent for det statlige oljeselskapet i Saudi-Arabia, Saudi Aramco. Selskapet kontrollerer all olje- og gassproduksjon i landet.

Takket nei til eksport

Etter flere måneder med økt produksjon og økte markedsandeler i Asia, takket Saudi-Arabia i mai nei da Kina ønsket å øke importen av saudisk råolje.

I samme måned kom det også frem at Saudi-Arabia har mistet markedsandeler i Asia, og for første gang på flere år har mistet plassen som største eksportør til India og Kina.

Dette er fordi Saudi-Arabia ønsker å sende mer råolje til sine raffinerier for å kunne selge dyrere raffinerte produkter.

I de siste årene, og særlig de siste månedene, har Saudi-Arabia investert stort i raffinerier i blant andre USA, Kina og lokalt i landet. Nylig ferdigstilte Saudi Aramco og den statlige kinesiske oljegiganten et raffineri med produksjonskapasitet på 400.000 fat olje per dag.

- Saudi-Arabia, sammen med Kuwait og Emiratene posisjonerer seg for å ha en utvinningskapasitet på 20 millioner fat per dag allerede i 2020. De ønsker neppe en oljepris høyere enn 60 til 70 dollar fatet, sier Noreng.

Forsterket strategi

Oljeprisene har sunket dramatisk det siste året, og nådde bunnen i januar.

Oljenedturen har ført til akselerert global økonomisk vekst. Det internasjonale valutafondet (IMF) anslo i desember at veksten i verdensøkonomien vil øke med 0,3 til 0,7 prosent i 2015 som en direkte konsekvens av oljeprisfallet. Økt global vekst øker igjen etterspørselen etter olje.

Tidligere har Saudi-Arabia hatt rollen som svingprodusent og prisstabilisator i oljemarkedet. Den rollen fikk en endelig slutt i november. Saudi-Arabias nye oljestrategi er å dempe den globale oljeprisveksten for å prise ut høykostnadsprodusenter og å selge mer raffinert olje gjennom sitt globale nettverk av raffinerier.

- Oljestrategien er den samme som den ble presentert under OPEC-møtet i november, men den er mer forsterket nå. Saudi-Arabia er enda mer bevisst på at det ikke vil ha prisen for høyt, sier Noreng.

Les også på DN.no:

Hellas søker kriselån: - Dette skulle de gjort i går

Seadrill stiger på flat Oslo Børs

Barclays kvitter seg med toppsjefen

Se DNTV: Oljeprosjektet Edvard Grieg levert på riktig tid og holdt budskjettet

Oljeprosjektet Edvard Grieg levert på riktig tid og holdt budskjettet
Oljeprosjektet Edvard Grieg levert på riktig tid og holdt budskjettet
01:57
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.