Verdens største oljeprodusent opplever trøbbel med finansene for første gang på 15 år, sier Midtøsten-økonom Raza Agha i VTB Capital i London til nyhetstjenesten Bloomberg News.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener det ikke er tvil:

- I likhet med andre oljeproduserende land, har Saudi-Arabia lagt seg til et voldsomt stort offentlig budsjett og forbruk. Det er tøft å opprettholde dette når oljeprisen har falt med 70 prosent.

Tre tegn

Saudi-Arabias utenrikshandel med varer falt med 96 milliarder amerikanske dollar til 628 milliarder dollar i fjorårets første elleve måneder, ifølge Bloomberg News.

For første gang siden 2007 har landets regjering solgt obligasjoner for å finansiere et budsjettunderskudd på rundt 15 prosent.

Nå planlegger myndighetene blant annet å selge andeler av flere statlige midler - alt fra sykehus til veier og flyplasser, skriver Bloomberg News.

Saltvedt peker på tre tegn som bekrefter at Saudi-Arabia for alvor sliter med budsjettene:

  • Myndighetene henter kapital i obligasjonsmarkedet
  • Regjeringen kutter i forbruk og subsidier, deriblant på drivstoff og energi
  • Oljefondet minker som følge av økte uttak

Samtidig er oljeanalytikeren overbevist om at Saudi-Arabia vil foreta flere økonomiske grep før myndighetene kutter i oljeproduksjonen.

Hun mistenker at myndighetene i landet har gjennomført obligasjonshandel og kutt for nettopp å kunne leve lenger med dagens oljeprisen, som nå er rundt 29 dollar fatet.

- De kan kutte mer, så de sover nok godt ennå, sier Saltvedt.

- Under press

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto. Foto: Kyrre Lien / Scanpix (Foto: NTB scanpix)
- Landet er åpenbart under press, fastslår oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto.

- Saudi-Arabia har et budsjett på 40 dollar fatet, med et budsjettert underskudd på rundt 90 milliarder dollar De har fortsatt 600 milliarder dollar i utenlandske reserver, men ikke alt at dette er like likvid, påpeker han.

Omdal peker samtidig på at Saudi-Arabia har større finansielle reserver enn både Iran og Irak - og derfor trolig vil videreføre priskrigen mot skiferolje og sin regionale rival Iran - også ut 2016.

Politisk press

I tillegg til det økonomiske presset fra oljeprisen, øker det politiske presset i landet.

Flere arabere er skeptiske til den nye prinsen, som bruker enorme pengesummer på militæret i en tid hvor myndighetene må ta av oljefondet og har sett seg nødt til å øke bensinprisene med 50 prosent siden nyttår, påpeker Saltvedt.

Etter at Saudi-Arabias kong Abdullah gikk bort i 2015, var det sønn av Abdullahs halvbror Salman som ble utnevnt til kronprins. Han ble imidlertid skiftet ut med Salmans nevø Nayef etter kort tid.

Nayef er landets yngste forsvarssjef noensinne, og ble etterlatt med mye av makten tidlig etter at onkelen kong Salman ble diagnostisert med demens.

Mange stiller også spørsmålstegn ved at den kongelige arverekken går sidelengs og ikke nedover, ifølge Saltvedt.

- Styresettet er blitt mer utfordret med den nye prinsen. Han er gitt mye makt, og er veldig opptatt av militæret.Landet har en mer aggressiv militærføring enn på lenge, og det koster penger - noe mange ikke liker, sier Saltvedt.

Les også: Asia i dag: Det magiske tallet er 6,9

- Når vi får vendepunktet, kan vi få store bevegelser i kronen

Frykter oljeprisen kan nå 25 dollar  

Se DNtv: Dette skal du se etter på visning

Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.