Schibsteds finansdirektør Trond Berger bekrefter at Schibsted har tatt en avsetning for et mulig skattekrav på 170 millioner kroner i konsernregnskapet for 2015.

Den pågående skattesaken mellom Schibsted Eiendom AS og Skatt Øst knytter seg til salget av VG-bygget i Akersgata i 2008 og Schibsted-Trykks eiendom i Sandakerveien i Oslo i 2010.

LES OGSÅ: Vokser voldsomt

Tilsammen innbragte dette over 1,2 milliarder kroner i regnskapsmessige gevinster for Schibsted.

Solgte VG-bygget

Tvisten gjelder skattefradrag for fremleietap etter salg av Akersgaten 55 AS (VG-bygget) og Sandakerveien 121.

Berger skriver i en epost at Schibsted har handlet i tråd med normal markedspraksis ved salg og tilbakeleie av fast eiendom.

Det er ikke domstolen enig i. Saken har vært oppe i Oslo Tingrett, som i mars i år avsa dom i favør av skattemyndighetene.

Berger sier Schibsted har anket dommen.

LES OGSÅ: Financial Times plasserte dataanalytikerne i hjertet av nyhetsrommet

- Vi mener dommen gjelder prinsipielle spørsmål som ikke tidligere er prøvd for domstolene, skriver Berger.

Da Schibsted har operert med full åpenhet overfor norske skattemyndigheter, er det ikke ilagt tilleggsskatt, opplyser han.

«Vanlig praksis»

Berger sier såkalte sale-leaseback avtaler, der man selger eiendom med en prising basert på langsiktige leieavtaler, er vanlig praksis i eiendomsmarkedet.

Det var i 2008 Schibsted solgte VG-bygget i Akersgata med en regnskapsmessig gevinst på rundt 840 millioner kroner.

I 2010 solgte Schibsted også Schibsted-Trykks anlegg i Sandakerveien til et eiendomssyndidat for 760 millioner kroner, noe som ga en bokført gevinst på vel 400 millioner kroner.

Førte differansen som tap

Når det gjelder VG-bygget har Kapital beskrevet hvordan VG først solgte eierselskapet Akersgaten 55 AS, med rimelige, lange leiekontrakter, til Schibsted Eiendom.

Deretter ble det inngått nye markedsmessige fremleieavtaler som i nesten omgang gjorde det mulig å selge Akersgaten 55 videre til KLP Eiendom for 1,2 milliarder kroner.

Endelig regnskapsførte Schibsted Eiendom tap tilsvarende differansen mellom de nye og de rimeligere, gamle leieavtalene og begynte å trekke fra disse tapene på skatten.

En lignende fremgangsmåte ble brukt ved salget av Schibsted-Trykks eiendom i Sandakerveien.

Skatteetaten: Ikke knyttet til «reelle oppofrelser»

Skattemyndighetene mener salget og leieforpliktelsene må sees i sammenheng, og at, som Kapital skriver:

«Schibsted ikke kan få fradrag for en kostnad som ikke knytter seg til reelle oppofrelser etter skattelovens bestemmelser».

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.