Det John Fredriksen-dominerte riggselskapet Seadrill leverer drift og omsetning som ventet i tredje kvartal (se tabell).

Resultat før skatt er imidlertid betydelig svakere enn ventet etter et tap på fastrentekontrakter på 330 millioner dollar, rundt 2 milliarder kroner, ifølge kvartalsrapporten.

- På et tidspunkt der det er uro i finansmarkedene er vi svært fornøyd med å levere et av de beste driftsmessige kvartalsresultatene noensinne, som reflekterer en solid utvikling og drift av vår riggflåte, sier konsernsjef Alf C. Thorkildsen i Seadrill i en kommentar.

Han peker på at usikkerheten i markedene har medført krafitge fall i ratenivåene, som igjen har slått inn negativt på inntjeningen i kvartalet. Seadrill har store urealiserte tap på fastrentekontrakter som selskapet inngikk for å begrense rentekostnadene til da attraktive lange nivåer.

- Utsikten for virksomheten fortsetter å være sterke, og vi har besluttet å øke utbytte, sier Thorkildsen.

Jekker opp utbytte
Selskapet betaler et utbytte på 0,76 dollar per aksje i tredje kvartal, opp fra 0,75 dollar foregående kvartal. På forhånd var det ventet et utbytte på 0,75 dollar, ifølge TDN Finans.

Seadrill har samtidig besluttet å gjøre tilleggsubyttet på fem cent per aksje del av det langsiktige kvartalsutbytte.

Pareto Securities tror imidlertid at med nåværende utbyttepolitikk vil selskapet ha et refinansieringsbehov på 1,5 milliarder dollar i 2012, ifølge TDN Finans.

Økende kontraktsaktivitet
Seadrill mener markedsutsiktene er gode for samtlige offshore rigg-segmenter, og peker på at kontraktsaktiviteten er økende.

- Vi ser fortsatt sterk etterspørsel etter avanserte enheter som tilbyr teknisk overlegne løsninger, operasjonell fleksibilitet og pålitelighet, og er derfor optimistisk til utsiktene og konkurransefordelene, heter det.

DNB Markets ventet i forkant av resultatslippet at Seadrill ville være svært optimistisk for ultradypvannsmarkedet, men mindre optimistisk for jackuper.

Seadrill ser sterkere press for høyere rater innen ultradypvannssegmentet fremover. Innen de neste seks månedenen ventes ratene å passere 500.000 dollar dagen, ifølge rapporten.

Økningen i kapasitet som er varslet å komme i markedet, ventes å bli absorbert og heller ikke ha nevneverdig effekt på kapasitetsutnyttelse eller rater, ifølge selskapet. Innen premium jack-ups ventes økende konsolidering og skraping av enheter til bedre markedsbalanse. Innen tender-rigger opplever positivt momentum, og nåværende brukere av disse enhetene ventes opprettholde eller utvide sine nåværende flåter.

Eierposter gir finansiell fleksbilitet
Seadrill eier store poster i selskaper som brønnboreteknikk-selskapet Archer (39,9 prosent), riggselskapet Asia Offshore Ltd. (33,75 prosent), SapuraCrest (23,6 prosent), og Enso (3,5 prosent). Styret i selskapet vurderer disse eierskapene løpende, og peker på at et potensielt salg vil kunne frigjøre 1,5 milliarder dollar basert på dagens priser.

- Vi er av den oppfatning at disse eierandelene bidrar til betydelig finansiell fleksibilitet for selskapet, heter det.

Varsler sterkere resultat
Seadrill fikk et resultat før renter, skatt, ned- og avskrivninger (EBITDA) på 612 millioner dollar, over 3,5 milliarder kroner, i tredje kvartal. Dette ventes øke i fjerde kvartal, ifølge selskapet som har som ambisjon å levere et årsresultat (EBITDA) på 3 milliarder dollar over de neste to til tre årene.

- Styret mener dette er et realistisk mål, heter det.

Fjerde kvartal vil bli positivt påvirket av at selskapets nye ultradypvannsrigg West Pegasus vil være operativt hele perioden, samt at riggen West Jaya kommer i drift sent i november, og at riggen West Elara begynner oppstart i desember, ifølge rapporten.

På den annen side vil kvartalet bli negativt påvirket av et samlet bortfall på 60 dager for reparasjon og vedlikehold av selskapets dypvannsenheter. I tillegg vil riggen West Cressida ligge ytterligere 30 dager ved verft for reparasjon. Samtidig ventes fjerde kvartal å inkludere en salgsgevinst på 47 millioner dollar fra riggen West Janus.

- Selskapet er godt posisjonert for å fortsette resultatveksten i tillegg til å øke fordelingen av utbytte. Resultatet for fjerde kvartal ventes å bekrefte denne trenden, heter det.

Seadrill vurderer både organisk vekst og oppkjøp.

Seadrill er ned 0,36 prosent til 192,30 kroner.



Les også:
Seadrill får 2,4 mrd. for å forlenge kontrakt


Fredriksen er verdensmester i rigg

Fredriksen trekker riggnotering på Oslo Børs

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.