Et konsortium av TGS, PGS og Schlumberger Western Geco har vunnet et anbud for innhenting av multiklientseismikk offshore Sabah i Malaysia.

Dette er første gang Petronas gjennom Malaysia Petroleum Management åpner opp for multiklientseismikk offshore Malaysia, skriver TGS i en melding fredag.

«Dette store bassenget vil dra nytte av moderne, høyoppløselig 3D-bredbåndsseismikk, som er nødvendig for å forstå både eksisterende «play»-konsepter og nye potensielle «plays», skriver TGS.

Andre halvår

Finansdirektør Sven Børre Larsen i TGS sier seismikkinnhenting offshore Sabah i Malaysia kan begynne tidligst andre halvår i år.

Fredag ble det kunngjort at et konsortium bestående av TGS, PGS og Schlumberger Western Geco vant anbudet for innhenting av multiklientseismikk i området. Det er foreløpig ikke sanksjonert noen survey.

- Det gjenstår fortsatt mye arbeid før vi eventuelt ønsker å gjøre det. Vi vil ikke sette i gang uten forhåndsfinansiering. Tidsrammen kommer derfor an på interessen blant oljeselskapene for disse områdene. Oppstart kan skje tidligst i andre halvår 2016, sier finansdirektør Sven Børre Larsen i TGS til TDN Finans.

Han vil ikke kommentere interessen fra oljeselskapene for dette prosjektet.

Foreløpig foreligger det ikke offisielle konkrete planer om en lisensrunde fra malaysiske myndigheter. Larsen sier han ikke vet når det eventuelt vil skje.

-At myndighetene åpner for multiklient signaliserer jo en villighet til å tilrettelegge for internasjonale oljeselskaper. Sånn sett er det en viss signaleffekt her. Men det er vanskelig å si nøyaktig hvordan vi skal tolke det, sier Larsen.

Konsernsjef Jon Erik Reinhardsen i PGS sier til TDN Finans at det ikke kan gjennomføres en undersøkelse før fjerde kvartal i år.

-Når kan en lisensrunde fra myndighetene bli aktuelt?

-Det får myndighetene uttale seg om. Men vi har jobbet veldig tett med dem i planlegging av dette. Og det er en del ting som for oss er viktig at er på plass, for at prosjektet skal være kommersielt interessant. Det er myndighetene klar over, sier Reinhardsen til TDN Finans.

Meglerhuset Clarksons Platou Securities anslår at det aktuelle området kan være på til sammen 400.000-500.000 kvadratkilometer, men legger til at en undersøkelse etter all sannsynlighet vil bli vesentlig mindre til å begynne med.

-Det er et veldig stort område som blir dekket, sier Larsen i TGS, som også forteller at flere aktører la inn bud. -Men når vi tre slår oss sammen blir det vanskelig å slå oss. I utgangspunktet er andelen likt fordelt med en tredel hver. Men man kan ikke utelukke at vi ender opp med å fordele det på en annen måte, sier Larsen.

De tre selskapene vil arbeide sammen over hele området. I utgangspunktet er det planlagt å bruke fartøy fra PGS og Western Geco, som har den nødvendige teknologien.

Det er ikke et alternativ at ett selskap velger å gjøre en survey, mens et annet avstår, bekrefter Reinhardsen overfor TDN Finans.

Les også:
Her er den nye Teslaen
Lønningene i oljeindustrien skal ned på industrinivå dnPlus
Advarer «stygge» amerikanere på ferie
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.