Men nå har begge kamrene i den amerikanske Kongressen godkjent en redningspakke som skal gi Puerto Rico mulighet til å omstrukturere sin statsgjeld på 588 milliarder kroner.

Godkjennelsen skjedde bare to dager før Puerto Rico lå an til å misligholde nok et gjeldsavdrag.

Med 68 mot 30 stemmer ble avtalen godkjent i Senatet og videresendt til president Barack Obama, som allerede har signalisert at han vil undertegne redningspakken.

– Det er ikke et perfekt lovforslag, men det er et avgjørende første steg mot økonomisk bedring og nytt håp for millioner av amerikanere som hører hjemme på Puerto Rico, sa Obama.

2. mai misligholdt Puerto Rico et gjeldsavdrag på 3,9 milliarder kroner, og avdraget som forfaller fredag, er på 16,8 milliarder.

Den lille karibiske øya med 3,6 millioner innbyggere er et selvstyrt territorium underlagt USA.

Ikke rom for å diskutere

Puerto Rico har i lengre tid slitt med en alvorlig økonomisk krise som har ført at det sliter med å betale ut renter og avdrag til eiere av puertoricanske obligasjoner.

Demokratene og republikanerne i Kongressen har i flere uker debattert hva de skal gjøre med Puerto Ricos situasjon. Onsdag ble de enige om at problemene haster såpass at det ikke var rom for å diskutere mer før redningspakken måtte godkjennes.

– Om Demokratene hadde skrevet dette lovforslaget, ville det sett veldig annerledes ut enn det vi stemte over i dag, sa Det demokratiske partiets senatsleder Harry Reid.

I kamp med verdens største selska

«Kriseøya» har hatt nok å stri med de siste årene.

I februar ble Puerto Rico dratt for retten av en motstander som har økonomiske muskler Puerto Rico bare kan drømme om. Nemlig den amerikanske dagligvaregiganten Wal-Mart, som i 2014 var verdens største selskap målt etter inntekt ifølge oversikten Fortune Global 500, og som samtidig er verdens største private arbeidsgiver med 2,2 millioner ansatte.

Wal-Mart hevdet at en importskatt på selskapets varer både var ulovlig og urettferdig. Tvisten dreier seg om en skatt på varer som Wal-Mart importerer fra leverandører utenfor Puerto Rico, inkludert USA. Denne skatten ble ifjor økt fra to til 6,5 prosent. Wal-Mart hevdet den økte importskatten innebærer at den effektive inntektsskatten matvarekjeden betaler på Puerto Rico øker til 91,5 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Mener Obama-avtale forsøker å «ofre demokrati» i ferieparadis

 
- Norge er Europas svar på Puerto Rico

Søksmål drar ferieparadis dypere inn i gjeldskrise

- Krisen er ekte og fortsetter å vokse hver dag