Puerto Rico sliter med å betjene en gjeld på 72 milliarder dollar, tilsvarende rundt 620 milliarder kroner.

Den amerikanske kongressen satte en frist for å løse Puerto Ricos gjeldskrise i løpet av «slutten av mars».

Kongressen skal offentliggjøre et lovforslag innen 31. mars, men på grunn av Kongressens ferieavvikling vil forslaget kunne stemmes over tidligst 12 april, skriver Bloomberg.

Den lille karibiske øyen, med 3,6 millioner innbyggere må dermed vente minimum en måned til på avklaring.

I mellomtiden mener USAs finansminister at tiden renner ut, mens Puerto Ricos guvernør fortviler over øyas «humanitære krise».

«Humanitær krise»

Puerto Rico er et selvstyrt territorium underlagt USA. Det må betale flere store avdrag frem mot sommeren og er helt avhengig av en restrukturering av gjelden.

I øyas grunnlov står det at gjelden skal betjenes før andre offentlige forpliktelser, som helsetjenester og skole.

Allerede i fjor sommer ble det klart at puertorikanske myndigheter ikke klarer å betjene gjeldsforpliktelsene. Nå risikerer landet å gå tom for penger og at myndighetene ikke lenger klarer å yte selv de mest grunnleggende tjenester.

Puerto Ricos øverste politiske leder, guvernøren Alejandro García Padilla, har lenge vært skuffet over hvor lang tid amerikanske politikere har brukt på å behandle saken:

Puerto Ricos guvernør Alejandro Garcia Padilla. Foto: REUTERS/Ana Martinez-Santiago/Files
Puerto Ricos guvernør Alejandro Garcia Padilla. Foto: REUTERS/Ana Martinez-Santiago/Files (Foto: Reuters)

- Den humanitære krisen i Puerto Rico er ekte og fortsetter å vokse hver dag, sa Padilla til pressen torsdag.

Han la blant annet til grunn at myndighetene ikke klarer å møte spredningen av det beryktede Zika-viruset på grunn av den fastlåste gjeldskrisen.

USAs finansminister Jack Lew mener tiden renner ut for Puerto Rico:

USAs finansminister Jack Lew. Foto: Win McNamee/Getty Images/
USAs finansminister Jack Lew. Foto: Win McNamee/Getty Images/ (Foto: Afp)

- Puerto Rico står ovenfor veldig store obligasjonsutbetalinger som de i våre øyne ikke ser ut til å klare å betale. Noe må gjøres slik at vi i mai, juni og juli ikke ser en kaotisk oppløsning av Puerto Rico, sa Lew til Representantenes hus, som er ett av kamrene i den amerikanske kongressen, forrige uke.

Nekter å godta avtale

Dersom en amerikansk delstat eller by ikke klarer å opprettholde sine gjeldsforpliktelser, finnes det et lovverk som kan beskytte staten og innbyggernes interesser fra konkurs.

Dette lovverket gjelder riktignok ikke for Puerto Rico ettersom øyen ikke er en stat, men et territorium. Det er derfor den amerikanske kongressen forsøker å få på plass nye konkurslover som også dekker Puerto Rico.

Ettersom Puerto Rico er underlagt USA, kan ikke myndighetene be om hjelp fra Det internasjonale penge­fondet (IMF) eller Verdensbanken.

I stedet må Puerto Rico finne en løsning med sine kreditorer selv. Rundt 30 prosent av Puerto Ricos gjeld eies i dag av hedgefond, ifølge Barclays. Det er langt høyere enn hva som er vanlig for obligasjoner utstedt av offentlige aktører i USA.

Hedgefond kan beskrives som verdipapirfond, ofte kontroversielle og forbundet med stor grad av hemmelighold og høye forvaltningshonorarer, hvis mål er å skape positiv avkastning uavhengig av markedsutviklingen.

De private kreditorene som Puerto Rico skylder penger vil ha betalt den fulle summen de skyldes, og en rekke konservative politikere er svært skeptisk til å bruke amerikanske skattepenger på å slette hele eller deler av den puertorikanske gjelden.

Les mer om gjeldskrisen i Puert Rico her:

Les også på DN.no:

Se DNTV:

Har du fått med deg denne? Under snømassene var det tanken på datteren som holdt Thomas T. Kleiven i live. Skredet etterlot ham i en dødsfelle.

Tanken på datteren holdt ham i live
Under snømassene var det tanken på datteren som holdt Thomas T. Kleiven i live. Skredet etterlot ham i en dødsfelle.
00:55
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.