Etter at ferierende politikere stoppet redningsplanen for gjeldskrisen til ferieparadiset Puerto Rico, har en avtale fortsatt ikke kommet på plass.

Den amerikanske Kongressen lovet å få på plass en avtale innen utgangen av mars.

Det skjedde ikke.

Det endte heller med at Kongressen offentliggjorde et lovforslag 31. mars, som på grunn av Kongressens ferieavvikling vil ta lang tid å få på plass. Høringen og forhandlingene for forslaget gjennomføres 13 april, to uker etter fristen for å ferdigstille loven, og to uker før en gjeldsbetaling på 422 millioner dollar, eller 3,5 milliarder kroner, skal betales inn.

Det er dramatisk for Puerto Rico, ettersom lovforslaget som ble foreslått har liten sannsynlighet for å passere.

Den lille karibiske øyen, med 3,6 millioner innbyggere er et selvstyrt territorium underlagt USA.

Politisk konflikt

Det raser nemlig en konflikten mellom både republikanere, demokrater og puertoricanere om hvilke fullmakter det økonomisk tilsynsstyret foreslått i lovforslaget skal ha over puertoricansk politikk.

– I det forslaget som nå er fremmet, burde man kalt det for ‘det allestedsnærværende, diktatoriske og kolonielle styret’, sier tidligere Puerto Rico-guvernør Anibal Vila ifølge NY Daily News.

Republikanske politikere, som per i dag har flertall i Kongressen og dermed styrer utarbeidelsen av lovforslaget, ønsker at USA skal få store fullmakter til å styre Puerto Ricos finanser og økonomiske politikk. De vil heller ikke bruke skattebetalernes penger til å slette eller ettergi hele eller deler av Puerto Ricos gjeld, som totalt ligger på omlag 72 milliarder dollar.

Republikanerne får krass motstand fra flere puertoricanske ledere, som mener USA får for mye fullmakt i lovforslaget.

For å få gjennom lovforslaget er man avhengig av demokratene i Kongressen. Deres leder, Nancy Pelosi, mener det nåværende forslaget vil gi USA «udemokratisk» makt over Puerto Rico, ifølge Bloomberg.

Saksøkes av hedgefond

Puerto Rico står overfor to store gjeldsbetalinger i mai og juli på henholdsvis 422 millioner og to milliarder dollar. Men statskassen er bunnskrapt, og Puerto Rico har misligholdt gjeld i over et år allerede.

I forrige uke ble Puerto Rico saksøkt av sine kreditorer, de som eier gjelden, for å fryse midlene til den puertoricanske offentlige utviklingsbanken. Flere av disse er hedgefond, som ifølge Reuters sitter på flere milliarder dollar i puertoricansk gjeld.

Søksmålet dreier seg om at kreditorene ikke vil at den statlige banken i Puerto Rico skal betale ut penger til noen før gjeldsbetalingen tilsvarende 3,5 milliarder kroner skal gjennomføres 1. mai. 

Kreditorene frykter at den offentlige sektoren i Puerto Rico skal bli favorisert dersom puertoricanske myndigheter begynner å bruke penger fra statskassen, og at det ikke vil være noen midler igjen til å betale de kreditorene som har krav på betaling 1. mai.

Får krisefullmakter

Puerto Ricos guvernør, landets øverste politiske leder, Alejandro Padillo ønsker på sin side å bruke pengene på offentlige tjenester, på tross av at det står i puertoricanske grunnloven at gjelden skal betjenes før andre offentlige forpliktelser, som helsetjenester og skole.

Det førte til at Puerto Ricos guvernør Padillo denne uken innførte det som kalles en nød-erklæring som gir han fullmakt til å bruke offentlige midler først og fremst til offentlige tjenester og til å suspendere gjeldsbetalinger.

Puerto Ricos guvernør Alejandro Garcia Padilla. Foto: REUTERS/Alvin Baez/NTB Scanpix
Puerto Ricos guvernør Alejandro Garcia Padilla. Foto: REUTERS/Alvin Baez/NTB Scanpix (Foto: Reuters)

Padillo har tidligere fortvilet over det han kaller en humanitær krise. Han sier blant annet at puertoricanske myndighetene ikke klarer å møte spredningen av det beryktede Zikaviruset på grunn av den fastlåste gjeldskrisen.

BAKGRUNN: - Krisen er ekte og fortsetter å vokse hver dag

Han har fått støtte fra USAs finansminister, som tidligere har sagt at tiden renner ut for den gjeldsrammede øyen.

Les mer om gjeldskrisen i Puert Rico her:

Les også på DN.no:

Se DNTV:

Har du fått med deg denne? Under snømassene var det tanken på datteren som holdt Thomas T. Kleiven i live. Skredet etterlot ham i en dødsfelle.

Tanken på datteren holdt ham i live
Under snømassene var det tanken på datteren som holdt Thomas T. Kleiven i live. Skredet etterlot ham i en dødsfelle.
00:55
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.