Torsdag morgen la tallknuserne i SSB frem nye anslag for oljeselskapenes investeringer på norsk sokkel. Og veksten vil ingen ende ta, skal vi tallene byrået har hentet inn fra oljeselskapene.

De ferske tallene, som kommer hvert kvartal, viser vekst både i 2013 og 2014:

Ifølge de nye anslagene vil investeringene til olje- og gassvirksomheten, inkludert rørtransport, beløpe seg til 212,8 milliarder kroner i 2013, målt i løpende verdi. Dette er noe høyere enn ved forrige måling og 15 prosent over sammenlignbare tall for 2012. Anslaget for 2014 øker nå til hele 215,1 milliarder kroner, noe som er 5,4 prosent høyere enn tilsvarende anslag for 2013.

Les også på DN.no: To meglerhus tror nytt Røkke-selskap blir pengemaskin

Anslaget for 2014 er det høyeste anslaget som er gitt siden Statistisk sentralbyrå startet investeringstellingen i 1985.

 

Det er anslagene for investeringene til feltutbygging, felt i drift, landvirksomhet og rørtransport som øker sammenlignet med tilsvarende anslag for 2013, som ble gitt i tredje kvartal 2012. Bare anslagene for letevirksomheten viser nedgang. 2014-anslaget er 6,9 milliarder høyere enn oppgitt i forrige kvartal.

Samtidig fortsetter leteaktiviteten på norsk sokkel å falle:

Selv om anslaget på 32,8 milliarder kroner i 2014 er mer enn SSB la frem i forrige kvartal, er det nesten åtte milliarder kroner lavere enn 2013-tallet. Det største fallet er innenfor leteboring, mens fallet innenfor seismikk og geologiske undersøkelser er moderat.

«De lavere budsjettene til boring av letebrønner kan synes overraskende når riggkapasiteten på norsk sokkel er økende. Oljeselskapenes bruk av sine innleide mobile rigger blir besluttet ut fra en avveining om letevilje og behov for å avgrense funn på den ene siden, og behov for produksjonsboring på felt på den andre siden. Den forventede nedgangen innenfor leteboring til neste år kan derfor ses i sammenheng med den rekordhøye aktiviteten innenfor felt», skriver SSB.

Les om de forrige tallene her: - Farlig dyrt å utvikle norske felt

Les også: Røkke jr. (30) har nøkkelen til USA-suksess (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.