Tirsdag morgen la tallknuserne i SSB frem oppjusterte anslag for oljeselskapenes investeringer på norsk sokkel. Mens det ventes en betydelig vekst i inneværende år, ligger det an til en kraftig oppbremsning i 2014.

Og det er spesielt oljeselskapenes jakt etter nye felt som rammes.

Det vil komme en dag da all verdens skatteincentiver ikke være nok. Det er det ukomfortable her på litt lenger sikt Mork

- Farlig dyrt
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets mener det er et tidens tegn.

- Det begynner å bli farlig dyrt å utvikle norske felt, sier han til DN.no.

Letevirksomheten på norsk sokkel siden begynnelsen av 2000-tallet vært sterkt drevet av svært gunstige skatteregler.

Dyrere leting
Oljeselskapene har kunnet skrive av store deler av investeringene, som igjen har ført til en oppblomstring i aktiviteten med det resultat at det er gjort store funn på tidligere «forlatte» felt.

Nylig varslet imidlertid regjeringen at oljeselskapenes skatteregning ville øke med én prosent.

Les også: Statoil roper ulv - igjen og Staten betaler

Dermed fikk Statoil potensielt en ekstraregning på 30 milliarder i Barentshavet, og utsatte derfor nylig investeringen.

- Det er det ukomfortable
Mork peker på at det kan gjøres noe med skattebyrden for å øke aktiviteten, men at dagens regjering legger opp til det motsatte.

Det finnes imidlertid en grense for hvor mye myndighetene kan og eller skal bøte på svakere lønnsomhet, ifølge ham.

- Det vil komme en dag da all verdens skatteinsentiver ikke være nok. Det er det ukomfortable her på litt lenger sikt; og joda vi kan tyne dette så langt vi kan, men det vil komme en dag da vi vil måtte belage oss på at det ikke vil være mer å hente her, sier sjeføkonomen.

Som ventet
Dagens tall fra SSB var på linje med Handelsbankens anslag om en realvekst i oljeinvesteringene på omkring 10 prosent i 2013, og en avmatning i 2014 med rundt fem prosent realvekst.

Ifølge SSBs anslag må det investeres 166,4 milliarder kroner i årets tre siste kvartaler for at det rekordhøye anslaget på 211,3 milliarder kroner for 2013 skal nås.

Dette tilsvarer et gjennomsnitt på over 55 milliarder kroner per gjenstående kvartal.

- Norsk leverandørindustri taper
SSB påpeker samtidig at boreaktiviteten i april og mai i år ikke indikerer noen kraftig økning i aktivitetsnivået i andre kvartal.

«Det er derfor grunn til å tro at noen av investeringene som er planlagt for 2013, kan bli forskjøvet til 2014»

Mork mener på sin side at det kan tyde på en avmatning i andre kvartal.

Det vil også være i tråd med forrige ukes rapport fra Norges Bank, der en oppbremsning ventes for leverandørindustrien både nå og fremover, ifølge ham.

- Spesielt når det gjelder annet halvår indikerer dagens tall et betydelig oppsving igjen. Da er det nok et visst element her av at norsk leverandørindustri kanskje taper noe markedsandel, sier sjeføkonomen.

Les også:
Varsler lønnsom produksjon langt utover 2030


Disse fire faktorene sikrer kriselave renter lenge

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus: - Folk begynner å miste troen

Statoil vil utsette Johan Castberg-prosjektet


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.